Så pratar du med barn om svåra frågor

55 min
Vad är rättvisa? Vad händer när man dör? Varför har jag inga kompisar? Det kan ta emot att prata med barn om saker som vi själva upplever är svåra. I Kropp & Själ undersöker vi hur man ska ta de knepiga samtalen på bästa sätt.

Att vi undviker den här typen av samtal kan grunda sig i en instinkt att skydda barnen, att inte ”väcka den björn som sover” genom att ta upp saker som de själva inte börjat fundera över än, menar Maria Dufva, kriminolog och författare till boken Värsta bästa svårsnacket – Om porr, sex & samtycke.


– Men om vi vuxna pratar om svåra ämnen är det en signal till barnen att vi kan ta sådana här samtal. Barn pratar med oss om det vi pratar med dem om, säger hon.


Barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran menar att det är viktigt att man ser till att ha tid och att det inte känns stressigt.


– Sedan tänker jag att man får ha lite is i magen. Det kan vara så att barn orkar prata om det jobbiga en liten stund och sedan vill de leka, och då ska vi låta dem göra det. Vi vill ofta lösa problem, men barn behöver få gå lite ut och in i de här ämnena, säger hon.


För lite mer än ett år sedan fick Hugo och Noas mamma Anna beskedet att hon hade en elakartad tumör – bröstcancer. Anna valde att vara öppen mot barnen med sin sjukdom, men hon berättade inte allt.


– Det är onödigt att bygga upp skräckscenarier för barn, tycker jag, utan det är bättre att de får ta in det som är, säger Anna.


– Jag reagerade ledsamt, jag fattade först inte vad det var. Då tänkte jag liksom, kommer hon klara det här?, säger hennes son Noa, som idag är 8 år.


Gäster i programmet är: Reyhaneh Ahangaran, barnpsykolog och författare till böckerna Känsloboken 1 & 2, Maria Dufva, kriminolog och författare, aktuell med boken Värsta bästa svårsnacket – Om porr, sex & samtycke och Viktor Johansson, docent i pedagogik vid Södertörns högskola.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent Alice Lööf.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Cyril Mathews - A Recurring Theme
  Album: A Recurring Theme
 • 10.07
  The Rolling Stones - Thru and Thru
  Album: Voodoo Lounge
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.35
  Harry Arnold - The Midnight Sun Never Sets
  Album: Guldkorn
  Bolag: WM Sweden