Saddam Hussein styrde Irak med järnhand – del 1 av 2

Iraks ledare Saddam Hussein blev ökänd för sitt förtryck av oliktänkande och minoriteter. I Anfal-kampanjen som riktades mot den kurdiska minoriteten bombades byar och tusentals dödades med kemiska stridsmedel. Han ledde landet i krig mot Iran och Kuwait, krig som tros ha kostat miljontals människors liv. Saddam Hussein själv levde i överdåd i gyllene lyxiga palats. Han kändes igen på sin stora mustach, bar ofta en fet cigarr i mungipan och avlossade gevär i luften med en hand på massmöten. Som president förstatligade han landets oljeindustri och ökade levnadsstandarden i Irak men gynnade framför allt den egna sunnimuslimska gruppen. Hans äldste son Uday Hussein beskrevs som en symbol för det brutala styret, han våldtog kvinnor, straffade fotbollsspelare som inte levererade i landslaget och sägs ha haft en egen tortyrkammare. Efter den USA-ledda invasionen år 2003 störtades Saddam Hussein. Trots att många ser Saddams tid vid makten som ett skräckvälde hyllas han än i dag som en stark ledare i delar av Mellanöstern.
I del 2 i berättelsen om Saddam Hussein hör du om rättegången mot honom, avrättningen och arvet han lämnade efter sig i Irak.
Om Saddam Hussein:
Född utanför Tikrit i Irak.
Tog makten 1979 och började en blodig utrensning inom det styrande Baathpartiet.
Anföll Iran och Kuwait och drev en brutal kamanj mot den kurdiska minoriteten.
Avsattes efter den USA-ledda invasionen 2003.
Hittades gömd i ett hål utanför sin födelsestad Tikrit.
Dömdes till döden och avrättades genom hängning år 2006.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Shaho Mwany som själv upplevde Saddam Husseins angrepp mot den kurdiska staden Halabja
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Lisa Abrahamsson