Saddam Hussein styrde Irak med järnhand – del 1 av 2

33 min
När Saddam Hussein tog makten läste han upp en lista med namn på ”förrädare” som skulle avrättas. Hör om Saddams brutala styre, krigen mot grannländerna och dödliga giftgasattacker mot kurdiska byar.

Iraks ledare Saddam Hussein blev ökänd för sitt förtryck av oliktänkande och minoriteter. I Anfal-kampanjen som riktades mot den kurdiska minoriteten bombades byar och tusentals dödades med kemiska stridsmedel. Han ledde landet i krig mot Iran och Kuwait, krig som tros ha kostat miljontals människors liv. Saddam Hussein själv levde i överdåd i gyllene lyxiga palats. Han kändes igen på sin stora mustach, bar ofta en fet cigarr i mungipan och avlossade gevär i luften med en hand på massmöten. Som president förstatligade han landets oljeindustri och ökade levnadsstandarden i Irak men gynnade framför allt den egna sunnimuslimska gruppen. Hans äldste son Uday Hussein beskrevs som en symbol för det brutala styret, han våldtog kvinnor, straffade fotbollsspelare som inte levererade i landslaget och sägs ha haft en egen tortyrkammare. Efter den USA-ledda invasionen år 2003 störtades Saddam Hussein. Trots att många ser Saddams tid vid makten som ett skräckvälde hyllas han än i dag som en stark ledare i delar av Mellanöstern. 

I del 2 i berättelsen om Saddam Hussein hör du om rättegången mot honom, avrättningen och arvet han lämnade efter sig i Irak. 

Om Saddam Hussein: 

Född utanför Tikrit i Irak.

Tog makten 1979 och började en blodig utrensning inom det styrande Baathpartiet.

Anföll Iran och Kuwait och drev en brutal kamanj mot den kurdiska minoriteten.

Avsattes efter den USA-ledda invasionen 2003.

Hittades gömd i ett hål utanför sin födelsestad Tikrit.

Dömdes till döden och avrättades genom hängning år 2006.

Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Shaho Mwany som själv upplevde Saddam Husseins angrepp mot den kurdiska staden Halabja

Programledare: Johar Bendjelloul 

Producent: Katja Magnusson

Tekniker: Lisa Abrahamsson