Så vill Victor Malm förändra Expressens kultur

54 min
I morse kom nyheten om att kritikern och kulturjournalisten Victor Malm efterträder Karin Olsson som Expressens kulturchef. Nu kommer han till P1 Kulturs studio för att berätta om sina tankar kring tidningens kulturbevakning framöver.

KRIGET I UKRAINA KASTAR SIN SKUGGA ÖVER FILMFESTIVALEN I CANNES …

Rysslands invasion av Ukraina märks tydligt även på filmfestivalen i Cannes, som börjar nästa vecka. Regissörer har uteslutits och stängts av - vi har röster, kommentarer och analyser av Fredrik Wadström och Emma Engström.

... LIKSOM ÖVER EUROVISION SONG CONTEST PÅ LÖRDAG

När finalen i Eurovision Song Contest går av stapeln i Turin på lördag kväll, har den föregåtts av stora kontroverser med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Efter flera turer kom man fram till att Ryssland skulle kastas ut - medan Ukrainas bidrag är en av favoriterna.

MED INTERVISION SKAPADE ÖST SIN EGEN MELODIFESTIVAL - UNDER KALLA KRIGET

Vi får besök i studion av regissören till en ny dokumentär, Oskar Anesten. Intervision song contest hölls några år under 60-talet samt mellan 1977 och 1980. Sovjetstaterna var med, men även bland annat Kuba och Finland. På 2000-talet har det gjorts flera försök att återuppliva tävlingen – inte minst från ryskt håll.

FILMEN "FABIAN" GÖR TYSKT 1930-TAL OBEHAGLIGT AKTUELLT

Svante Weyler, ordförande i Svenska Kommittén för Antisemitism, har sett filmen - efter Erich Kästners roman - som nu går upp på svenska biografer.
Miljön är Weimarrepubliken 1931. Den desillusionerade krigsveteranen och aspirerande författaren Fabian flyr sitt trista dagjobb som reklamskrivare och nattens mardrömmar genom att kasta sig ut i Berlins dekadenta skymningsvärld av barer, bordeller, kabaréer och skörlevnad.

Med sin vilda blandning av stilar och tekniker ger egissören Dominik Graf och klipparen Claudia Wolscht en både tidstrogen och hypermodern version av Erich Kästners klassiska roman från mellankrigstidens Tyskland.

KLASSIKERN: ULLA WIGGENS MÅLNING "TRASK"

TRASK - förkortning för "Transistoriserad sekvenskalkylator" - var den tredje datorn som byggdes i Sverige. Den togs i bruk 1965 och ett par år senare fick den sitt porträtt målat av en 24-årig konstnär som då ännu inte debuterat, Ulla Wiggen, men som redan hunnit muta in ett nytt motiv för måleriet.

Kan framtiden rymmas i en målning? Det kretsar veckans Klassikern av Mårten Arndtzén kring. Programmet är en repris - och finns att lyssna på via appen SR Play.

Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Maria Götselius.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.29
  KALUSH - Stefania (Kalush Orchestra)
  Album: Stefania (Kalush Orchestra)
  Bolag: SME - Sony Music Entertainment
 • 13.58
  Marion (Fi) - Tipi-Tii
  Album: Tipi-Tii
  Kompositör: Kari Tuomisaari
  Bolag: Fazer