Saariahos klarinettkonsert med Kari Kriikku

Här finns inget ljud
Vi får återuppleva Sverigepremiären av Saariahos klarinettkonsert ”D’om le vrai sens” med den finske klarinettvirtuosen Kari Kriikku

Inspirationen till Saariahos klarinettkonsert är det enigmatiska konstverket ”Damen med enhörningen”, en samling med sex vävda gobelänger som kan beskådas på Cluny-muséet i Paris. Konstverket skildrar på ett allegoriskt vis människans fem sinnen, men det som gäckat konstälskare och forskare i århundraden är betydelsen av den sista bilden och en inskription på denna: ”A mon seul désir” (till min enda längtan).

Saariaho fascinerades av en tolkning av denna text som ett anagram av ”D'om le vrai sens", vilket på medeltida franska skulle kunna betyda såväl ”människans sanna mening” som”människans egentliga sinne”. Utan att egentligen ta ställning till om den tolkningen har något med konstverkets ursprungliga betydelse att göra har hon låtit detta bli titeln på sin klarinettkonsert. Var och en av satserna är sedan uppkallad efter en av gobelängerna: L'Ouïe (hörseln), La Vue (synen), L'Odorat (lukten), Le Toucher (känseln), Le Goût (smaken) och A mon seul désir (Till min enda längtan).

Verket är tillägnat den finske klarinettisten Kari Kriikku, som uruppförde konserten tillsammans med finska radions symfoniorkester och Sakari Oramo 2010. Vi får höra den svenska premiären med samma solist i en inspelning från Berwaldhallen ett halvår senare.

Sveriges Radios symfoniorkester. Solist: Kari Kriikku, klarinett. Dirigent: John Storgårds.

1. Kaija Saariaho: D'om le vrai sens, klarinettkonsert.

Konsert från konsert 4 februari 2011, Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Niklas Tamm
Producent: Aurélie Ferrière

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.22
    Kaija Saariaho - D'OM LE VRAI SENS
    Kari Kriikku (solist, klarinett), Sveriges Radios Symfoniorkester, John Storgårds (dirigent)