Sabaya - prisad dokumentärfilm om fritagande av sexslavar

54 min
Mobilen, pistolen och cigaretten - tre nödvändiga verktyg för de frivilliga som natt efter natt rullar in i en risig skåpbil i al-Hol lägret i Syrien för att rädda unga yazidiska flickor från IS. Idag är regissören till filmen Sabaya, Hogir Hirori, gäst i P1 Kultur.

SPICE GIRLS OCH SEXISMEN

På SVT Play kan man nu hitta en dokumentär i tre delar om 90-talsbandet Spice Girls tillkomst och utveckling. En intressant backspegel i tiden, där man kanske hade väntat sig Girl Power men istället får se hur tjejerna i bandet utsätts för rå och ogenerad sexism och vuxenmobbing. Vår filmkritiker Emma Engström lånar ut sin blick efter att ha sett dokumentären.

 

FÖRFATTAREN LAUREN GROFFS NYA BOK GÅR I KLOSTER

I Sverige är Lauren Groff något av en doldis men i USA räknas hon som en av de mest lovande unga författarna.Hennes nya bok heter "Matrix" och utspelar sig på ett nunnekloster under 1100-talet. En berättelse om ensamhet, systerskap och sinnligt klosterliv. 

 

LÄNDER SOM INTE FINNS ÄR ROLIGARE  ÄN DE SOM FINNS

Det menar författaren Kristoffer Leandoer i dagens OBS-essä, som oss med till de nationella minnenas estrad i det land som numera kallas Albanien. Och frågan inställer sig: Vad kommer först – nationerna eller nationalismen?

 

Programledare: Lisa Bergström.

Producent: Ulph Nyström

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  Spice Girls - Wannabe
  Album: Spice
  Bolag: Virgin Records
 • 13.34
  Blossom Street/Hannah Lawrance/Hilary Campbell - O splendidissima gemma
  Album: This Day
  Bolag: Naxos
 • 13.58
  Spice Girls - Goodbye
  Album: Forever
  Bolag: Virgin Records