Säga förlåt och be om ursäkt

55 min
Att be om ursäkt när man gjort något dumt är inte alltid så lätt. Det kan ta emot att erkänna att man gjort fel, det kan vara obehagligt och ibland kännas omotiverat. Men vad innebär det att be om ursäkt? Hur förlåter man andra och sig själv?

– Förlåtelse är att man lyfter en börda från sina axlar. Det behöver inte involvera den man ber om ursäkt till, utan det är något man gör för sin egen skull, säger Barbro Holm Ivarsson, leg. psykolog och specialist på förlåtelsearbete.

Henrik Ståhl blev mobbad under skoltiden, och vid ett tillfälle åkte Henrik med sina föräldrar hem till en av mobbarna för att försöka få slut på trakasserierna. Efter ett kort samtal säger mobbarens pappa åt honom att be Henrik om ursäkt. Henrik kallar det för ett ”förlåtelsespel”.

– Ursäkten var ju avtvingad, och sedan pratade de vuxna lite lättat med varandra. Men det är ju väldigt svårt att avkräva barn sådant, speciellt barn som är mitt i det. Det var ju inte som att han ångrade sig på något fundamentalt plan , vilket sedan skulle bevisas eftersom att allt fortsatte dagen efter, berättar han.

Gäster i programmet är Barbro Holm Ivarsson, leg.psykolog och specialist på förlåtelsearbete och Petra Krantz Lindgren, beteendevetare. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Stan Getz, Gerry Mulligan, Lou Levy, Ray Brown, Stan Levey - I Didn't Know What Time It Was
  Album: Stan Getz Meets Gerry Mulligan
  Kompositör: Richard Rodgers
  Bolag: Fresh Sound
 • 10.06
  Gustavo Santaolalla - The Wings
  Album: Brokeback Mountain Soundtrack
  Bolag: Universal Music
 • 10.07
  Jimmy Smith - Summertime (Remastered)
  Album: Jimmy Smith-Retrospective
  Bolag: Universal Music