Saga: God natt, Alfons Åberg

9:37 min
"God natt och sov så gott!" säger pappa när han går. Men Alfons somnar inte. Trots att pappa läst en lång saga om en häst går det inte. Alfons kan inte sova. ”Pappa, jag är törstig” ropar Alfons.

Och pappa kommer. Med vatten, med pottan och med tandborsten... Sen blir pappa så trött så trött att han…

"God natt, Alfons Åberg" är en klassiker för många barn och vuxna. Det är den första boken i serien om Alfons Åberg och sagan om barnet som inte kan sova och pappan som till slut stönar ”Sov så gott och ropa inte mer för nu är jag ganska trött” har säkerligen hög igenkänning hos både barn och deras vuxna.

En mysig inläsning med Björn Gustafson från 1979 av Gunilla Bergströms bilderboksklassiker från 1972. I sagan hörs även fin musik av Georg Riedel.

Alfons Åberg 50 år!

2022 fyller Alfons Åberg 50 år. Men i böckernas värld är Alfons fortfarande en liten kille.  En glad och busig kille som också kan bli ilsken, svartsjuk, mörkrädd…

Berättelserna om Alfons Åberg skrevs och ritades av Gunilla Bergström och böckerna handlar om det mesta – från vardagstrassel till livets stora gåtor. Många barn kan känna igen sig i Alfons och kanske är det därför han varit så omtyckt i så många länder i hela fem decennier.

För att uppmärksamma 50-årsjubiléet passar vi på att sända ett par omtyckta Alfons-sagor i Barnradion. Grattis Alfons Åberg 50 år!

Om serien

De första böckerna om Alfons Åberg lästes in redan 1979.  Björn Gustafson är för många en välbekant röst och har ni sett TV-serien från samma år känner ni säkert igen berättarrösten och musiken när ni lyssnar på sagorna om Alfons.

Medverkande

Författare och bokomslag: Gunilla Bergström
Uppläsare: Björn Gustafson
Alfons: Charlie Elvegård
Alfons pappa: Lars Erik Bengtsson
Musik: Georg Riedel
Producent: Nicke Wöhrmann