Maria var ihop med en gängkille: "Han skulle plocka ut min hjärna"

30 min
När Maria träffar Alex är han redan dömd för brott. I början finns ingen oro men snart blir brotten grövre. Maria fastnar i en relation präglad av kontroll och rädsla för både Alex och hans fiender.

- Du kommer aldrig kunna lämna mig, du är min sa han vid något tillfälle. Jag visste vad han satt på för våldskapital så det blev ju min sanning det han sa.

Alex var aldrig fysiskt våldsam mot Maria eller barnet. Istället var det den psykiska misshandeln, skammen, rädslan och det ekonomiska våldet som präglade Marias liv innan hon lyckades ta sig ur relationen. 

Kvinnors roll i närheten av eller som aktiva inom gängkriminaliteten är ett forskningsfält som har stora mörka fläckar. Och även hos polisen finns en bristfällig kunskap. Vilket är en anledning till att det just nu pågår en kunskapssatsning med försök att kartlägga hur polisen hanterar kvinnor i den kriminella miljön. 

- Vi kan konstatera att polisen alltid vetat för lite om det här, och aldrig jobbat riktigt konkret med att ta reda på hur kvinnorna i de här miljöerna fungerar och det är det vi undersöker nu. Jag är delvis… bedrövad över att vi inte kommit längre, att vi behöver ställa de här frågorna idag, det är något vi missat, säger Sven Ahlbin som är projektledare på NOA:s utvecklingscenter i Göteborg. 

* Maria och Alex heter egentligen nåt annat och hennes röst är utbytt. Kvinnan på bilden är inte heller Maria. 


Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Medverkande:

Maria*

Robin Gålnander, doktor i Kriminologi vid Stockholms Universitet

Sven Ahlbin, projektledare på NOA:s utvecklingscenter i Göteborg

Anna Lindström, verksamhetsutvecklare NOA Västra Sverige

Producent: Viktor Papini

Reporter: Karin Isaksson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se 

Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15