Shaw och Sibelius med Helsingborgs symfoniorkester

Här finns inget ljud
I en efterlängtad säsongsöppning får Helsingborgs symfoniorkester äntligen möta både livepublik i Helsingborgs konserthus och radiopubliken i Sveriges radio

Caroline Shaws pianokonsert ”Watermark” är modellerad efter Beethovens tredje pianokonsert på beställning av pianisten Jonathan Biss. Den unga amerikanska succétonsättaren lyckas på ett raffinerat sätt kombinera element från Beethovens med sitt personliga uttryck. ”Watermark” framförs ofta tillsammans med  Beethovens förlaga, men den här gången  har man valt ett annat stycke av Beethoven för att komplettera  ”Watermark”  i första satsen, nämligen Coriolanusouvertyren.

Efter paus blir det  Jean Sibelius internationella genombrottsverk, tonsättarens första symfoni. I början av kompositionsprocessen planerade Sibelius att utforma symfonin som programmusik med tydliga namngivna inspirationskällor till de olika satserna. I tonsättarens skissbok kan man också hitta många referenser till Hector Berlioz, tonsättaren vars banbrytande tondikts-symfoni ”Symphonie Fantastique” naturligtvis var den stora förebilden för senare symfonier med programminnehåll. Enligt de ursprungliga planerna skulle den första satsen ha skildrat hur ”det blåser en kall, kall vind från havet” och den andra satsen skulle inspirerat av Heinrich Heine skildra hur ”den nordliga tallen drömmer om sydliga palmen”. Den tredje satsen skulle vara en berättelse om vintern och den fjärde satsen skulle heta ”Jormas himmel”, inspirerad av en samtida novell av Juhani Aho. Sibelius övergav emellertid de här idéerna och det enda programinnehåll som verkar ha blivit kvar i den slutgiltiga versionen  av symfonin är ett tema som i Sibelius skissbok är döpt till ”Berlioz”. En annan stor inspirationskälla var Pjotr Tjajkovskij och man brukar ofta beskriva Sibelius två första symfonier som inspirerade av Tjajkovskij.  ”Jag vet nog att det finns mycket likadant i den där mannen som i mig” skrev Sibelius själv något år senare om den ryske tonsättaren.

Helsingborgs symfoniorkester. Solist: Nareh Arghamanyan, piano. Dirigent: David Niemann.

1. Ludwig van Beethoven: Ouvertyr ”Coriolanus”
2. Caroline Shaw: Pianokonsert ”Watermark”
3. Jean Sibelius: Symfoni nr 1

Konsert från 9 september 2021, Helsingborgs konserthus.

Programledare: Niklas Tamm 
Producent: Aurélie Ferrière 
Musikproducent: Evert van Berkel
Musiktekniker: Bo Kristiansson och Sofie Ward

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Ludwig van Beethoven - Ouvertyr "Coriolan"
  Helsingborgs symfoniorkester, David Niemann (Dirigent)
 • 19.13
  Caroline Shaw - Watermark
  Nareh Arghamanyan (solist, piano), Helsingborgs symfoniorkester, David Niemann (Dirigent)
 • 19.36
  Francisco Tárrega - Recuerdos de la Alhambra
  Nareh Arghamanyan (piano)
 • 19.42
  Jean Sibelius - Symfoni nr 1
  Helsingborgs symfoniorkester, David Niemann (Dirigent)