Skvaller på gott och ont

55 min
Alla gör det, men få skulle erkänna det. Att skvallra om andra kan stärka gemenskapen, skapa intimitet och lära oss om gruppens informella regler. Men skvaller kan också såra när det används för att nedvärdera, frysa ut eller förminska.

I vardagligt tal används ofta ordet skvaller som något negativt, men inom forskningen definieras det som ”informationsutbyte om personer som inte är närvarande”. Det behöver alltså inte vara något negativt som sägs, utan kan även vara både positivt och neutralt.

 – Enligt studier så är det skvaller vi ägnar oss mest åt är neutralt, en del är positivt och en mindre del är negativt. Men det är det negativa vi tänker på när vi hör ordet ”skvaller”, för det är det vi är rädda att bli utsatta för, säger Måns Svensson, rättssociolog som intresserar sig för skvaller.

Mia-Marie Hammarlin, som bland annat forskat om mediedrev, instämmer i vad Måns Svensson säger.

– Vi uppmärksammar det negativa skvallret för att vi är problematiserande som art, de lätt pessimistiska individerna har gynnats evolutionärt, alltså vi som är lagom missnöjda, säger hon.

Det hon reagerade på när hon forskade om just mediedrev, och kända personer som varit med om skandaler, var att personerna led av skandalerna längre än man kan tro.

– Som nyhetskonsument ser man drev som något som drar förbi, vi intresserar oss för det en stund och sedan glömmer vi det. Men jag förvånades över hur långt lidandet varit för de som varit utsatta, ibland hade det pågått i flera år och i mångt och mycket varit livsomvälvande. De som utsatts hade känslor av ensamhet, utfrysning och beskrev det som att ”telefonen tystnar”.

Gäster i programmet: Mia-Marie Hammarlin, universitetslektor och forskare inom kommunikation och journalistik vid Lunds universitet, Måns Svensson, rättssociolog vid Högskolan i Halmstad, Jenny Jägerfeld, psykolog och Kimmo Eriksson, professor i matematik, som lett en internationell studie om reaktioner vid normbrytande beteende vid Stockholms universitet.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent Alice Lööf

Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Klaus Weiss - Swing Funk
  Album: Into The Wind
  Kompositör: Klaus Weiss
  Bolag: Coloursound
 • 10.17
  Klaus Weiss - Little Tune
  Album: Abstract Rhythm Textures
  Bolag: Coloursound Vinyl Series