Som en del av historien: Simon Isaksson, New York

3:24 min
Utrikeskrönikan 16 juli 2021

New York, fredag.

Där sitter vi, som en del av historien. Inne på amerikanska naturhistoriska museet i New York. Vi är en 10 till 15 t-shirt och jeansbeklädda personer med olika färgglada munskydd och plåster på armen, som sitter utspridda på svarta pinnstolar. Ovanför oss, under den stora takkupolen, hänger en enorm modell av en blåval. Belysningen är dämpad och på andra sidan de gråa gardinerna har vi fått vaccin mot covid-19. Nu sitter vi och väntar på att de femton kontrollminuterna ska vara över.

Jag hör några barns röster ropa och jag tittar upp mot etaget på våningen ovanför. Där går museibesökarna runt bland montrarna med olika slags djur och tittar ner på oss som sitter och blir vaccinerade. Vi är som en del av själva utställningen, av historien.

Och på sätt och vis är det ju så: massvaccineringen är historisk. Men här i USA, som tidigt vaccinerade en stor mängd av befolkningen, har viljan att ta den där sprutan klingat av. Fortfarande är drygt 30 procent av vuxna befolkningen helt ovaccinerade. Samtidigt ökar fallen när deltavarianten sprider sig.

Oroliga nyhetsankare på TV-kanaler berättar att 99 procent av de som dött med covid-19 senaste tiden varit just ovaccinerade. På andra TV-kanaler tycker dem att staten gör övertramp i privatlivet när de vill knacka dörr för att sprida vaccininformation. Och hur är det egentligen med biverkningarna och effektiviteten, frågar de sig?

Precis som med nästan alla andra frågor här i USA, har vaccinet blivit till en politisk fråga. De delstater där Biden vann i presidentvalet har folk också vaccinerat sig som mest. Bland de delstater där vaccineringen går som långsammast finns många av Trumps delstater med. I botten av listan: Mississippi, Louisiana, Wyoming, Alabama - där bara omkring hälften av de vuxna tagit sin första dos och där risken för lokala utbrott ger smittskyddsläkare huvudbry.

Men för att ändå locka folk att vaccinera sig tas det till allt mer knep. Här i New York till exempel kan du boka tid på apotek redan samma dag, eller gå förbi pop-up-vaccinationscentraler som satts upp vid populära turistattraktioner som till exempel Times Square.

Eller så kan du som jag gå förbi naturhistoriska museet.

Kontrasten mot de nästan 200 dagar i Sverige jag gått ovaccinerad och väntat på att det ska bli min tur i vaccinkön är stor. Jag fick flyga till New York ovaccinerad tidigare i veckan, men efter jag landat jag i staden gick det undan. Det första jag gjorde efter att jag sovit jetlaggen av mig var att gå förbi museet där jag läst att man kunde vaccineras:

"Hej, hej! Vilket vaccin vill du ha? Är det första eller andra dosen? Du kan gå till han som sitter där borta så ger han dig sprutan."

Ett frågeformulär, ett stick i armen, och sen de där 15 minuterna. Allt inför allmän beskådan av museibesökarna ovanför oss. Vaccinationen mot covid-19 har alltså redan hamnat på museum, i alla fall just här. Och i framtiden kommer väl hela pandemin att hamna på ett museum. Och det är förhoppningsvis där folk får lära sig om covid-19 då, i stället för ute på gatorna.