Hur hjälper man en närstående med demens på bästa sätt? Sommartalkshow med Helene Benno och Martin Wicklin

40 min
Vi pratar demensforskning och hur man ska tänka ifall en närstående drabbas av minnessjukdomar. Dessutom - Fijis rugbysång, elsparkcyklar och hur vi kommer resa i framtiden.

Vi pratar om demens och minnessjukdomar. Hur är det att ha en förälder som får diagnosen demens och är det ok att ibland att skratta åt de dråpliga situationer som kan uppstå när minnet sviker? Vi gästas av skådespelaren Philomène Grandin. Hon har skrivit boken "Glöm allt med inte mig" om hennes pappa som drabbades av demens. Gästar gör även Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs Universitet för att berätta om hoppet som spirar att knäcka Altzheimers gåta i framtiden.

Vi pratar även om resor. Både i det inre och i det yttre. Vad händer med resandet i spåren av klimathot och pandemin?  Vi gästas av Johanna Danielsson, framtidsstrateg på Kairos future. Hur ser framtidens resor ut? Du får även möta Helge Pettersson, 74 år som aldrig har lämnat Gotland där han bott i hela sitt liv.

Dagens sommarpratare är regissören Goran Kapetanovic. Han var sjutton år när han flydde kriget i Bosnien. Hur ser han tillbaka på den tiden idag? Han jobbar just nu med en serie om Knutbydramat. Vad är det som lockar med den historien?

Programledare: Martin Wicklin

Bisittare: Hélène Benno

Producent: Daniel af Klintberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.08
    ZZ Top - Tush
    Album: Oh What A Night - 70's Classics
    Bolag: WM UK