Sorgens väsen

55 min
En vän dör plötsligt. En dotter rycks hastigt bort. Sorg är alltid svårt att gå igenom, men om den kommer oväntat kan den bli extra smärtsam. Hur gör man för att ta sig vidare?

Människor strömmar till minnesstunden för en ung man som hastigt gått bort. En av dem är Kropp & Själs reporter Alice Lööf. Hon är ovan vid döden, känner sig osäker och bortkommen. En kvinna tar hennes arm och visar henne en tradition av gemenskap kring sorg. Det blir startskottet för en undersökning av sorgens väsen.

I Eritrea syns det och hörs det på den som sörjer, berättar Elsa Zere. Hon har egen erfarenhet, för elva år sedan dog hennes då 18-åriga dotter. För Elsa har det varit viktigt att sörja ihop med andra som kan trösta och dela smärtan.

Sorg kan också vara ett sätt att växa som människa, en chans vi behöver ta, det kan bli en gåva, säger en av Finlands sista gråterskor Pirkko Fihlman.

Hon gråter för både levande och döda med en klagosång som har gamla anor. I sitt hem har hon samlat fotografier, på människor efter att de dött, skrivit sorgkväden till dem och sjunger för dem.

I programmet möter vi också forskaren Ulrika Kreicberg som studerat hur länge en sorgeprocess pågår och hur den kan se ut. Och så visar designern Tora Kirchmeier hur tidigare generationer har signalerat och symboliserat döden med hjälp av färg och tyg.

 

Programledare och reporter är Alice Lööf.
Producent Stina Näslund.
Programmet är förinspelat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Labrinth - Home From Rehab
  Album: Euphoria: Season 1 (Music from the Original Series)
  Bolag: Milan
 • 10.10
  Chad Lawson - Lawson: Of Twilight Skies
  Chad Lawson
  Of Twilight Skies
  Etikett: UMG - Chad Lawson Decca US
 • 10.17
  Songs Of Asystole - Winter
  Album: The Lookout
  Bolag: DISTROKID - 3066558 Records DK
 • 10.23
  Chad Lawson - Lawson: Of Twilight Skies
  Chad Lawson
  Of Twilight Skies
  Etikett: UMG - Chad Lawson Decca US