Splittrad syn på gängfrågan

33 min
Är det ok att visitera någon för att den ser skum ut? Frågan om visitationszoner delar partierna. Om den mening som varje parti tycker definierar dem, om att fler tjejer söker sig till kriminella gäng och om pinsamma ögonblick i Vänsterpartiet och Liberalerna.

I sommar sänder vi specialavsnitt om de fyra ämnen som unga väljare mellan 16-29 år rankat som de viktigaste inför valet, enligt SOM-institutet.

Ordningen är miljö, brottslighet, invandring och sjukvård.

I det här programmet pratar vi om brottslighet, som alltså kommer på andra plats.

Gängskjutningarna har gjort brottslighet till en av dom stora frågorna inför valet. Ofta tycker partierna rätt lika, men inte när det gäller visitationszoner. Vi går igenom vad de olika partierna tycker om att man ska få visitera folk utifrån att de ser ”skumma” ut. David berättar om den gången han blev visiterad för att han såg ”skum” ut.

Vi pratar om den konstant puttrande diskussionen om att kvinnor allt mer tar över på områden som tidigare varit mansdominerade, nu senast inom kriminella gäng.

David har varit inne på alla partiernas hemsida och plockat ut en mening som partierna anser definierar deras parti. Katherine får gissa på parti och visar på oanade talanger.

Under vårt nya segment pinsamma ögonblick i politiken får vi bland annat höra om en tidigare partiledaren som påstod sig spelat match med fotbollslegendaren Lennart ”Nacka” Skoglund.


Producent: Sukran Kavak

Digitalredaktör: Petrina Hinas

Programmet spelades in 2 juni 2022.