Språket en mor talar med sitt ofödda barn

54 min
Diktjaget i Elnaz Baghlanians debutbok ”Prologer” talar till sitt ofödda barn på sitt nya språk. Att befinna sig mellan olika länder är också att befinna sig mellan olika språk. Vilket av dem ska modern föra vidare?

LEVAN AKIN GÖR ACTIONDRAMAT ”DEG” FÖR SVT

Levan Akin var senast aktuell med sin hyllade dansfilm ”And then we danced” som utspelade sig i Tbilisi, Georgien. Måndag 30 augusti är det premiär för hans nya spänningsserie för SVT i åtta delar.

”Deg” handlar om ett rånbyte som behöver tvättas rent på ett bageri där Helena af Sandebergs och Bianca Kronlöfs rollfigurer jobbar. Björn Jansson har träffat alla tre.

FÖRFATTARINTERVJU MED DEBUTANTEN ELNAZ BAGHLANIAN

Elnaz Baghlanian är född 1982 i Shiraz, Iran. Nu debuterar hon med den prosalyriska berättelsen ”Prologer” om en mor som talar till sitt ofödda barn om språk och minnen och främlingskap.

Till vardags arbetar hon på Författarcentrum öst och har ett förflutet på Svenska PEN och som förläggare på bokförlaget Atlas. Men nu är det hon som är författaren.

DE FÖRFÖLJDA UIGURIERNAS KULTUR FRODAS I ISTANBUL

Folkslaget uigurer i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina är enligt rapporter utsatta för en hård förföljelse av det styrande kinesiska kommunistpartiet. Förutom att mer än en miljon uigurer har satts i fängelse eller arbetsläger, pågår en kampanj för att förstöra deras kultur.

Uiguriska moskéer och gravplatser rivs, uiguriska är förbjudet i skolorna och framstående kulturpersonligheter fängslas.

Men i Istanbul i Turkiet bor uppåt 40 000 uigurer och där försöker de bevara sin kultur. Dans, poesi och musik är viktiga delar och i musiken spelar stränginstrumentet ravap en stor roll.

Frilansjournalisten Lennart Berggren rapporterar.

Tips! Vill du veta mer om uiguriernas situation finns en poddserie från New York times här.

OBS PLOCKAR LINGON, BLÅBÄR OCH BJÖRNBÄR

Om bärplockning i litteraturen och naturen. För vart är de där författarna på väg? Vad letar de efter bland buskage och längs skogsstigar? Författaren Henrik Nilsson följer dem i spåren och upptäcker hur tiden tycks sakta ner och sommaren fixeras bland lingon, björnbär och blåbär.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.06
    Lee Perry - Fight to the Finish
    Album: Panic in Babylon
    Bolag: Damp Music