Statshemligheterna som inte får avslöjas (Repris)

56 min
En tidigare försvarsminister står åtalad för landsförräderi i Danmark. I Finland har journalister dömts för att ha röjt statshemligheter. Programmet sändes första gången 1 april 2023.

Med ett krig inpå knuten och en ansökan till militäralliansen Nato står Sverige inför nya utmaningar. Elbolag och myndigheter tvingas fundera över vad som nu ska hemlighållas från framför allt Ryssland. Samtidigt läggs allt mer av vår statsbudget på saker som rör Försvarsmakten.

De som ska granska makten behöver ha extra koll på var gränsen går mellan vad som är hemligt - för att skydda landet - och vad det går att ifrågasätta och berätta.

Hög spionchef inför rätt för landsförräderi

Den där gränsen för vad som ska klassas som en statshemlighet testas just nu i våra grannländer. I Danmark träffar vi den tidigare försvarsministern Claus Hjort Frederiksen som nu står åtalad för landsförräderi för att ha bekräftat ett underrättelsesamarbete med USA. Även landets tidigare högste chef för den militära underrättelsetjänsten, FE, står åtalad för att ha röjt statshemligheter till journalister.

Och i Finland har två journalister på dagstidningen Helsingin Sanomat dömts skyldiga till samma brott efter att ha skrivit en artikel om motsvarigheten till Försvarets Radioanstalt, FRA.

Här i Sverige har vi nu på kort tid fått flera nya lagar som begränsar både pressfriheten och möjligheten för källor att meddela sig till journalister om oegentligheter. Så var går den där gränsen för vad man får prata om och vad som måste hållas hemligt? Mellan öppenhet och rikets säkerhet.

Medverkande: Antero Mukka, chefredaktör för tidningen Helsingin Sanomat i Finland, Juuka Rappe, biträdande riksåklagare i Finland, Claus Hjort Frederiksen, tidigare försvarsminister för Venstre i Danmark, Hans Davidsen-Nielsen, författare och journalist på tidningen Politiken i Danmark, Kim Hakkarainen, säkerhetsexpert, Mikael Routsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, Jörgen Berglund, moderat riksdagspolitiker i försvarsutskottet, Ulf Holm, miljöpartist i försvarsutskottet, Hanna Gunnarsson, vänsterpartist i försvarsutskottet.

Programledare: Lotten Collin
lotten.collin@sr.se
Producent: Ulrika Bergqvist
ulrika.bergqvist@sr.se
Reporter: Fernando Arias
Tekniker: Adam Alvin

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.07
  Max Richter - The Gun
  Album: The Gun
  Bolag: WMG - Milan Records
 • 10.16
  Ólafur Arnalds - Video Tape (From "Surface")
  Album: Video Tape (From "Surface")
  Bolag: Universal Music
 • 10.21
  Brambles - To Speak of Solitude
  Album: Charcoal
  Bolag: Serein
 • 10.29
  Mountains - Sheets, Pt. 2
  Album: Choral
  Bolag: Thrill Jockey
 • 10.46
  Brambles - To Speak of Solitude
  Album: Charcoal
  Bolag: Serein
 • 10.52
  Ólafur Arnalds - Video Tape (From "Surface")
  Album: Video Tape (From "Surface")
  Bolag: Universal Music
 • 10.58
  Ison & Fille - Langa fram
  Album: Länge leve vi
  Bolag: Hemmalaget