Stjärnan, fusket och gänghotet mot idrotten

40 min
Tog han det gula kortet medvetet? En före detta U21-landslagsstjärna i fotboll står anklagad för matchfixning. Nu testas den nya lagen om spelfusk för första gången i en pågående rättegång.

Snart kommer domen i ett uppmärksammat matchfixningsmål i Malmö tingsrätt. Mannen, en känd före detta allsvensk fotbollsspelare, ska enligt åklagaren ha tagit ett medvetet gult kort som andra sen spelat pengar på. Han ska sen ha fått en stor summa pengar efter matchen. Men mannen säger att han fick pengarna som ett lån eftersom att han under den här tiden haft ett pågående spelmissbruk.

I samma rättegång avhandlas ett misstänkt spelfusk i division 3. En tidigare spelare står anklagad för spelfusk efter misstänkt svaga insatser och för att ha tagit emot mutor från samma person som ska ha lånat ut pengar till den allsvenska fotbollsspelaren.

Enligt polisen har idrotten under väldigt många år varit särskilt utsatt för otillåten påverkan i olika former. Det handlar om allt från matchfixning, människohandel, hot och trakasserier till klubbpåverkan.

Personerna bakom kan vara gäng, enskilda kriminella och huliganer samt mer sofistikerade grupper och personer. I Sverige misstänker man att runt fem kriminella nätverk är inblandade i matchfixning och ofta finns internationella kopplingar till balkan och Asien.

Enligt siffror som P3 Krim har tagit del av så utreder Svenska fotbollförbundet just nu fem matcher efter misstanke om matchfixning.

Och enligt ansvarig utredare på Svenska fotbollförbundet har flera av de inblandade personerna i misstänkta fuskärenden det senaste året haft ett problem med spelmissbruk.

P3 Krim tittar denna vecka närmare på spelfusket inom svensk idrott.

 
Om du har problem med spelmissbruk kan du söka hjälp hos följande organisationer:

https://www.spelpaus.se/

https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/spelberoende/

https://spelberoende.se/

 
Och om du vill anmäla ett fusk, trakasserier eller övergrepp och av nån anledning inte kan vända dig till din förening så kan du använda Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst:

https://report.whistleb.com/sv/riksidrottsforbundet

Programledare:

Evalisa Wallin
Viktor Ahldén

 
Medverkande:

Fredrik Gårdare, kriminalinspektör

Jonas Claesson, integrity officer på Svenska Fotbollförbundet

Daniel Windahl, f.d. tennisspelare

 
Producent: Viktor Papini

Reporter: Lova Nyqvist Sköld

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15