Stjärnorna i diktatorns fängelse (och hur bra är Putin på judo?)

43 min
Han kallas för "Europas sista diktator" och han älskar sport. Men elitidrottarna som protesterat mot Aleksandr Lukasjenko har fängslats, misshandlats och förnedrats. I Radiosporten Dokumentär berättar de om sina skräckupplevelser i Belarus.

I demonstrationernas Belarus har tusentals idrottare protesterat mot Aleksandr Lukasjenko, som brutalt har slagit tillbaka.

En av stjärnorna som fängslats är Andrej Kravtjenko. Han har OS- och EM-medaljer i tiokamp. OS i Tokyo skulle bli hans sista olympiska spel. Men den 8 november 2020 greps Andrej Kravtjenko av polis. I det här avsnittet berättar han sin skakande historia från fängelset.

Men Kravtjenko är inte den enda idrottaren som straffats. Från Belarus kommer vittnesmål om hur landslagsstjärnor misshandlats och medvetet smittats med covid-19.

"Europas sista diktator" älskar att spela ishockey, ibland med Rysslands president Vladimir Putin. Relationen mellan de två hockeygrabbarna är dock ansträngd. Men för att stanna kvar vid makten måste Lukasjenko söka stöd av judomästaren från Sankt Petersburg.

I dokumentären medverkar:

Jegor Mesjtjerjakov, tidigare mångårig landslagsman i basket, utsedd till landets bästa spelare fem gånger om. Han var en av de första idrottarna att protestera mot presidentvalet. 

Arthur Udris, landslagsspelare i volleyboll. Deltog tidigt i protesterna och skrev under brevet som kräver att valet ogiltigförklaras och att de politiska fångarna ska släppas.

Elin Jönsson, utrikesreporter på SVT, som rapporterat om Ryssland och Belarus i många år. 

Christer Löfgren, domare och expertkommentator i judo. Analyserar Putin utifrån hans judostil. Rysslands president Putin har skapat bilden av sig själv, och stärkt sin makt, genom att visa upp sin starka idrottskropp. Nu är det han som bestämmer ödet för Belarus.

Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, 2021. Reporter är även Miriam Maul.
Slutmix: Susanne Martinsson