Stoppa blodet!

55 min
Christer ska ta ner ett akvarium. Urban ska ansa en björk med motorsåg. Det går fort, på en sekund är golvet/marken full av blod. Men båda har tur. De har människor i närheten som vet hur man får stopp på en kraftig blödning.

När olyckan sker är det viktigt att personer runt om vet vad som ska göras. Varje sekund är viktig. Det här är en kunskap som vi behöver sprida, menar läkaren Rickard Ånell.

– Att stoppa blödningar var något som var och varannan person kunde i bondesamhället. Men någonstans har vi glömt denna livsviktiga och grundläggande kunskap, säger Rickard Ånell, läkaren som också jobbat inom försvarsmakten.

– Tidigare kunde alla tända en eld i skogen och stoppa en blödning. Så ser det inte ut idag.

Det handlar om 3000 människor som dör varje år till följd av ett akut trauma. Många gånger hinner de dö innan de ens kommit in till sjukhuset. De som kan göra något åt det här är förbipasserande, den som råkar vara i närheten av den skadade.  

– Bara det att man har tänkt eller ens föreställt sig att man skulle kunna komma i en sådan här situation gör en mer förberedd. Att man kan eventuellt hamna i det här. Vi utbildar ju journalister och människor som åker till riskzoner. Men kanske är det större risk att något sådant sker i hemmet.

På “Stop the bleed-kurser” får deltagarna öva på att stoppa ett kraftigt blodflöde och sätta en tornquet, ett band som snörar av blodtillförseln. Kropp & Själs Mattias Lindgren går kursen där de iscensätter en skadeplats. Det har skett en bilolycka och kvinnan som sitter i förarsätet är skadad. Vår reporter Mattias ska är först på plats – hur kommer det att gå?

Gäster i programmet:

Rickard Ånell, läkare och forskare som jobbat inom försvarsmakten. Han har utbildat såväl militären som civila i hur man stoppar blödningar i över 25 år.  

Carl-Oscar Jonson, biträdande professor vid Linköping universitet. Verksam vid katastrofmedicinskt centrum i Linköping. 

Mattias Günther, narkosläkare på Södersjukhuset och forskningsgruppledare för experimentell studie av fysiskt trauma.

Jonas Evander, psykolog som genom KBT-behandling hjälper människor att bli av med sin blodfobi. 

Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman

Producent: Shang Imam

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Beta Radio - Vera
    Kompositör: Beta Radio
    Bolag: Beta Radio