Svensken som greps i Turkiet – så blev han en av FBI:s ”most wanted”

45 min
I en gryningsräd griper turkisk polis en 40-åring från Malmö. Svensk polis har varit på jakt efter honom länge och av FBI pekas han ut som en av de mest eftersökta i hela världen.

Mannen som greps i Istanbul i början av november i år är häktad i sin utevaro i Sverige, misstänkt för flera grova narkotikabrott – bland annat för inblandning i rekordsmugglingen av kokain på Västkusten 2020 och i den omfattande amfetaminfabriken i Olshammar senare samma år.

”Jag tror att jag kanske aldrig under min fortsatta karriär kommer att stöta på en liknande miljö igen. Inte av den här omfattningen i alla fall”, säger kriminalteknikern Anna Jinghede Sundwall som jobbade med tillslaget i amfetaminfabriken.

Men mannen, som vi kallar för Luka, har klarat sig undan rättvisan. Han har befunnit sig utomlands, och därifrån misstänks han också ha varit en så kallad superspridare av Anom-telefoner.


De krypterade Anom-telefonerna marknadsfördes med sloganen ”av kriminella, för kriminella”. Vad de kriminella inte visste var att FBI låg bakom appen och kunde läsa allt vad som skrevs . Senare ledde det här till den stora operationen Trojan Shield med flera hundra gripanden.

I det här avsnittet berättar vi om 40-årige Luka och hur han gick från att vara en småkriminell i Malmö till att bli en av FBI:s mest eftersökta.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Jennifer Ahlbom

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)