Den uppkäftiga politikern som blev Sveriges första kvinnliga (vice) statsminister – Ulla Lindström

55 min
När Sverige snart kanske får sin första kvinnliga statsminister ska vi snurra tillbaka tiden för att möta den kvinna som först fick smaka på titeln, om än så bara som sommarvikarie – Ulla Lindström.

Ulla Lindström utsågs till så kallat "konsultativt statsråd" 1954 och satt sedan i regeringen i drygt tolv år – som den enda kvinnan, ända fram till 1966 då hon avgick, på egen begäran. Men under sina år i regeringen hann hon med en hel del, inte minst att reta gallfeber på somliga med sin rättframma stil.

Ulla Lindström fick ansvar för familjepolitiken, konsumentfrågor och u-hjälp och kallades informellt för ”familjeminister”. Det är Ulla Lindström vi har att tacka för kvällsöppna butiker, att daghem byggdes ut, barnbidraget ökade och att konsumentskyddet blev bättre, bland annat. Men någon egen ministerpost fick hon aldrig. Däremot fick hon vikariera som statsminister under Tage Erlanders semestrar, flera gånger. Den första var sommaren 1958.

I veckans program tittar vi närmare på den händelse från 1956 som skulle förfölja Ulla Lindström hela livet. När Storbritanniens drottning Elizabeth II besökte Stockholm valde Ulla Lindström att buga istället för att niga för drottningen, något som skapade rubriker i framför allt England, men också här i Sverige. Att som kvinna 1956 skippa nigningen var för många provocerande. Men vad ledde Ulla Lindströms handling till i förlängningen? Det berättar vi om i programmet.

Vi får också höra Ulla Lindström själv berätta om sitt arbete som delegat i FN:s generalförsamling i inspelningar från Sveriges Radios arkiv. Och så träffar vi Angelo da Silveira som står bakom det svenska streetwearmärket Diemonde, som uppmärksammats både för sina kläder och sitt sociala engagemang.

Veckans gäst är Gunnel Karlsson, historiker, genusvetare och författare till boken En kvinna i regeringen: statsrådet Ulla Lindströms liv och arbete.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Malatesta - Se poi noi due
  Album: Noi due
  Bolag: Cinevox Record
 • 10.11
  Carl Davis - Rule Britannia
  Carl Davis
  The R.P.O. Plays - The Last Night of the Proms
  Etikett: MD Digital Classical CK
 • 10.13
  Henry Wood - Fantasia On British Sea Songs: Tom Bowling
  Clive Greensmith, Carl Davis, Royal Philharmonic Orchestra
  The British Cello Phenomenon
  Etikett: Cello Classics
 • 10.13
  Michael Andrews - Socks On Ears
  Album: Me And You And Everyone We Know
  Kompositör: Michael Andrews
  Bolag: V2
 • 10.34
  Michael Andrews - Goldfish
  Album: Me and You and Everyone We Know (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Everloving Records