Sveriges stulna adoptivbarn

55 min
Kritiken kring internationell adoption har växt i takt med nya uppgifter i statliga utredningar och media. Går det att ge tillbaka ett liv?

I länder som Chile och Sydkorea har föräldrar fått sina barn stulna och de togs sedan emot av ovetande adoptivföräldrar här i Sverige.

Nu utreds vilken roll svenska domstolar, myndigheter och frivilligorganisationer hade i den här historien. Det är oklart hur många av de internationella adoptionerna som skedde på felaktig grund, men flera svenska fall utreds nu.

Samtidigt kämpar de adopterade mot klockan i jakten på sina biologiska familjer.

-Men det är bråttom, våra föräldrar dör, dagligen. Det här måste hända, nu, nu, nu, säger Anna Bohrn som misstänker att hon fått sin identitet tvättad.

Anna letar efter sin egen dödsattest

Hon är ett av de över 2000 barn som kom till Sverige från Chile på 1970-talet. Berättelsen hon fått med sig via adoptionsförmedlaren var att hon hittats övergiven på en gata. Men idag vet hon att det troligen inte stämmer. Att hon istället är en av alla dom som fått ett nytt personnummer och ett nytt, svenskt namn, utan att man gett hennes anhöriga en chans att veta att hon lever.

Idag jobbar Anna Bohrn frivilligt för organisationen Chileadoptioner.se som hjälper personer som adopterats till Sverige att söka sitt förflutna i Chile. Där pågår sedan en tid en brottsutredning kring de adoptioner som genomfördes under militärdiktaturen.

Juana Maria trodde att hennes flickor var döda

Juana Maria är ung och ensamstående när hon 1975 får tvillingflickor. Döttrarna försvinner från ett sjukhus där de får vård. Ett helt liv letar Juana Maria efter sina barn. Samtidigt, på andra sidan Atlanten, letar två tvillingar här i Sverige sin biologiska mamma. Men hur ska de kunna kommunicera när de levt ett helt liv ifrån varandra?

I programmet hör vi även Kerstin Dedung och Anna TaxellAdoptionscentrum. Vi pratar med Anna Singer, professor i civilrätt vid Uppsala Universitet som håller i den pågående svenska statliga utredningen kring de internationella adoptionerna och Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall. 

Programledare: Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Producent: Simon Moser
simon.moser@sverigesradio.se

Reporter: Ulrika Bergqvist
ulrika.bergqvist@sverigesradio.se

Reporter: Ivan Garcia
ivan.garcia@sverigesradio.se

Tekniker: Jakob Lalér

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.17
  William Jay Stein, Michael A. Rosen - Morals And Dogma
  Album: Music for Podcasts: Plucked
  Bolag: Strike Audio
 • 10.25
  Coro Bajo Cuerda - Chile, La Alegría Ya Viene
  Album: Chile, La Alegría Ya Viene
  Bolag: Alerce
 • 10.42
  Hans Zimmer - Old Souls
  Album: Inception
  Bolag: Reprise/WaterTower
 • 10.44
  Danny Bensi & Saunder Jurriaans - The Test
  Album: Tokyo Vice (Original Series Soundtrack)
  Bolag: ORCHARD - Endeavor Content
 • 10.52
  Federico Albanese - The Twelve Theme
  Album: The Twelve
  Bolag: Neue Meister
 • 10.58
  Jon Hopkins - Campfire
  Album: Monsters
  Bolag: Domino Recording Company