Ta makt över nervositeten

55 min
Svettiga handflator, darrande knän och ytliga andetag. När nervositeten kommer krypande kan den vara svår att skaka av sig. Det kan kännas som om allt man gör för att bli kvitt den obehagliga känslan nästan gör den värre. Så hur ska man göra?

Alla drabbas vi då och då av den förlamande känslan som nervositeten kan utgöra. Det finns då dem som vänder sig till det medicinska och väljer att ta en så kallad betablockerare – från början en hjärtmedicin, men som också verkar lugnande på skakiga nerver.

Men om man inte vill vända sig till betablockerare finns det några andra knep. Jan Marcusson är professor och överläkare vid Linköpings universitet och utbildar blivande kirurger om prestationsångest och nervositet.

– Det finns tyvärr ingen quick fix för att bota nervositet. Men en viktig aspekt är att ha god självkännedom, att veta vem man är och vilka resurser och begränsningar man har, säger han.

Han fortsätter.

– Sedan måste man också normalisera att bli nervös. Man måste förstå att det inte är något konstigt att bli nervös i en situation man aldrig varit med om tidigare.

Gäster i programmet: Jan Marcusson, professor och överläkare vid Linköpings universitet, Kata Nylén, psykolog och Mikael Wallsbeck, idrottspsykologiskt rådgivare.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Dave Brubeck - Take Five
  Album: Mighty Aphrodite
  Kompositör: Paul Desmond
  Bolag: Sony Classical
 • 10.08
  The Dave Brubeck Quartet - Take Five
  Album: Classics Chill
  Bolag: Otey records
 • 10.09
  Dave Brubeck - Take 5
  Album: Jazz Set
  Bolag: Hallmark
 • 10.48
  Guitar Tribute Players - Heroes (Instrumental)
  Album: Acoustic Tribute to David Bowie (Instrumental)
  Bolag: CC Entertainment