Tåkern lockar både skäggmesar och människor

96 min
Hela programmet sänds från den legendariska fågelsjön Tåkern. Vi möter vassens fåglar och ett helt gäng Tåkernälskare. Programledare: Mats Ottosson, reporter: Lena Näslund.

Redaktionen åker till Östergötland för att sända från den närmast legendariska fågelsjön Tåkern - och för att kanske, kanske möta de stora vassarnas mest karismatiska invånare, skäggmesen. Namnet må låta som ett skällsord, men den är i själva verket en bedårande liten fågel som gjorde en explosionsartad entré i sjön i början av sjuttiotalet.

Under morgonen kommer Naturmorgons Lena Näslund att hänga på när personal från Tåkerns fältstation - Adam Bergner, Ellen Hultman, Lotta Johansson och 13-åriga Athena Johansson - ringmärker småfåglar i vassarna.

Programledare Mats Ottosson sällskapar med naturumföreståndaren Jenny Carlsson och konstnären, fågelkännaren och Tåkern-veteranen Gebbe Björkman. Gebbe var som ung fältbiolog med redan när det första fågeltornet byggdes i början av 1960-talet, och när skäggmesen kom till sjön tio år senare.

Tillsammans söker vi svaret på varför Tåkern har en sådan dragningskraft på fåglar. Och människor.