Techbranschens nya underbarn inför rätta: Cecilia Khavar, Washington

3:40 min
Utrikeskrönikan 2 december 2021.

Washington, torsdag morgon

För ett par år sen gick jag omkring på gatan i mina kvarter i Stockholm. Jag hade något ärende men jag var så inne i ljudboken jag lyssnade på att jag istället bara planlöst vandrade in och ut i olika butiker.

Plockade förstrött upp vaser och andra pinaler och ställde ned dem igen. Boken, Bad Blood, Ont Blod, av den granskande Wall Street Journal-journalisten John Carreyrou var så fängslande. Jag kunde inte fokusera mina tankar på något annat.

Och just nu håller den makalösa verkliga berättelsen om techbolaget Theranos implosion på att få sin upplösning i en rättssal utanför San Francisco. Huvudpersonen och grundaren av företaget, den säregna Elisabeth Holmes står åtalad för flera fall av bedrägeri.

Under en tid var Theranos ett av de högst värderade techstartup-bolagen i världen, många trodde på Elisabeth Holmes löften om att hennes uppfinning skulle förändra världen. Idén var lika enkel som banbrytande, med bara ett litet stick i fingret och några få droppar blod skulle man med hjälp av en bärbar maskin inte helt olik Apples stilrena produkter, kunna genomföra hundratals olika tester.

En teknik som lovade att revolutionera sjukvården och göra omständliga blodprovsprocedurer obsoleta. Elisabeth Holmes stjärna steg snabbt, hon prydde omslagen till Forbes och Fortune med sin Steve Jobs-inspirerade look i svart polotröja.

Och några av världens mest inflytelserika och mäktiga personer investerade hundratals miljoner dollar i företaget och satt i styrelsen.

Mediemogulen Rupert Murdoch och USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger bland andra. Som mest var företaget värderat till 9 miljarder dollar, över 80 miljarder kronor.

Men problemet var bara att Theranos-maskinen inte fungerade som Holmes sagt. John Carreyrou kunde med hjälp av visselblåsare i företaget avslöja att den lilla smidiga apparaten inte kunde göra ens i närheten av så många tester utlovats, och att resultaten ofta var felaktiga. Elisabeth Holmes anklagades för att medvetet vilseleda medarbetare och investerare och inom loppet av ett par år hade företaget kollapsat.

Och nu står alltså grundaren Elisabeth Holmes, som setts som techbranschens nya underbarn, inför rätta i ett fall som uppmärksammas stort här i USA. Köerna av människor som vill se henne vittna ringlar långa utanför domstolen.

Hon nekar till brott och har de senaste dagarna hävdat att hon manipulerats och utnyttjats av sin dåvarande pojkvän och affärspartner. Något han bestämt förnekar.

Reportern John Carreyrou blev prisad för sitt avslöjande, och hans granskning av Theranos banade väg för en mer kritisk mediebevakning av techbranschen, enligt en genomgång nyligen av New York Times.

Carreyrou producerar just en podcast om den pågående rättegången mot Elisabeth Holmes. Något nytt att ha i lurarna och låta mig uppslukas av.

Cecilia Khavar, Washington
cecilia.khavar@sverigesradio.se