Teletubbifieringen av Manhattan med Roger Wilson, New York

3:04 min
Utrikeskrönikan 29 juni 2021.

New York, tisdag.

När Manhattan blivit fullt är det kanske lika bra att lägga till nya öar, vid sidan om. Ja, så verkar man ha resonerat när man kläckte idén om Little Island. Den konstgjorda ön som invigdes i maj, och som är en expansion av det gröna parkstråket som sträcker sig längs stora delar av Manhattans strandlinje.

Den nya lilla ön reser sig på smäckra pelare ut i vattnet, tydligen är det meningen att man ska tänka på tulpaner, och innehåller en anlagd park, en restaurangdel samt en amfiteater med 687 platser - där man som publik har en fantastisk utsikt över vattnet.

Här och där har man också strösslat med lite enkla aktiviteter för att besökarna inte ska bli helt uttråkade. Som en skiva med en snurrande spiral som man kan förundras över, och ett klockspel som man kan spela på genom att trycka på olika paneler med foten.

Och den här lilla ön kan man också att sortera in under fliken "mångmiljardärer som vill bli odödliga". Större delen av projektet är finansierat av affärsmogulen Barry Diller och han har lovat att stå för driften i 20 år framåt – totalt beräknas notan för hela kalaset landa på runt 380 miljoner dollar.

Det brukade finnas en pir här, där atlantbåtar till och från Europa la till förr i tiden. Det var också här man brukade arrangera pirdanser under Pride. Men efter att piren förfallit, efter bland annat orkanen Sandy, så tyckte Diller att det var dags att göra något nytt. Och efter en rad rättsliga turer så var det dags för invigning i maj.

Till en början var det helt omöjligt att få biljetter till den lilla ön, som öppnade ungefär samtidigt som det började lättas på vissa av pandemirestriktionerna här i New York.

Och trycket bland dem som ville fira sin nya frihet med ett besök på den konstgjorda ön var gigantiskt. Men snart blev det här också en del av vardagen. Och nu kan man komma hit utan biljetter på förmiddagarna.

Man har ju tidigare pratat om Disneyfieringen av Manhattan, när Times Square bytte identitet från en bitvis rätt ruffig plats med porrbiografer och en del droghandel, till dagens turist- och familjevänliga plats. Men frågan är om inte Little Island är att gå ett steg längre. Jag tänker att den konstgjorda ön är ett bevis på Teletubbifieringen av Manhattan. Jag associerar till det gamla barnprogrammet Teletubbies där Dipsy och Lala vandrade runt bland fantasivärldens gröna kullar när jag själv går runt på Little Island. Det är liksom lite för gulligt, alltihopa. Tillrättalagt. Jag har inte tänkt på hur harmlösa parker kan vara förrän jag står här.

Om 20 år är det väl tänkt att skattebetalarna ska stå för driften av ön. Och kanske är det därför jag går runt på den alldeles nya, fräscha anläggningen och spekulerar i hur mycket snyggare den kommer att bli som nedgången ruin.