Tenniskungarna Gustav Vasa och Gustav V

45 min
Tennis har alltid varit en kunglig sport i Sverige. Från Gustav Vasas dagar, som uppmuntrade sina barn att spela på Slottsbacken till Gustav V:s tid. Vi söker sportens svenska rötter.

Vetenskapsradion Historia besöker Lilla Bollhuset i Gamla Stan, en plats där tennis spelats i hundratals år, ofta av adelsmän, prinsar och kungar. Historikern Isak Lidström har gått till botten med tennisens kungliga historia i Sverige och hittar rötterna till dagens tennis bland gutniska lekar och kontinentala racketsporter.

Dessutom om världens äldsta fartygskanon som hittats utanför Marstrand. Artilleripjäsen från 1300-talet är ett tidigt exempel på den nya militärteknologin som skulle komma att revolutionera sjöstriderna, men vad var det för skepp som en gång var beväpnad med kanonen? Marinarkeologen Staffan von Arbin berättar om de nya analyserna av kanonen.

Och så svarar Dick Harrison på lyssnarfrågan om vilka det kan ha varit som låg bakom brännandet av Sigtuna på 1100-talet. Karelare, ester eller några andra?

Programledare är Tobias Svanelid.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.22
    Drew Minter, Mark Rimple, Marcia Young, Trefoil - Baude Cordier: Tout par compas: Tout par compas
    Drew Minter, Mark Rimple, Marcia Young, Trefoil
    Masters, Monsters and Mazes - Treading the Medieval Labyrinth
    Etikett: ORCHARD - MSR Classics