Tennisstjärnor och zoomkatter – pandemins oförutsägbarheter: Sara Heyman, Stockholm

2:55 min
Utrikeskrönika 28 januari 2022.

Stockholm, fredag.

När vi nu går in i det tredje året i pandemin slås jag av hur lite som har lyckats förutses, och hur många oväntade effekter pandemin har fått, direkt och indirekt. Vem hade till exempel kunnat förutse att världens främsta tennisstjärna skulle flyga hem från Melbourne utan att ha deltagit i Australien Open – på grund av en ickevaccination.

Och hade någon kunnat förutse att en liten städfirma i Jönköping skulle få lägga ner på grund av olika syn på vaccin mot covid-19? För att, som P4 Jönköping berättat om, de anställda inte vill vaccinera sig, och kunderna, många äldre, säger nej tack till att ta emot ovaccinerade städare i sina hem. Ännu ett företag som drabbas i pandemin, men av orsaker vi inte såg komma.

Och hade någon förutsett hemmajobbets alla situationer, där chefer och medarbetare håller möten framför datorskärmar i barnrum, med hyllor fulla av leksaker och gosedjur i bakgrunden?

Ingen med den livligaste fantasi hade kunnat tänka ut hur en advokat i Texas på några få timmar skulle bli världskänd, men inte igenkänd, då han i ett zoommöte i ett rättegångsärende ofrivilligt uppträdde med kattfilter. Citatet ”I’m not a cat” får nu miljontals människor, med bara en av många gemensamma pandemireferenser, att dra på munnen.

Inte heller regeringar, varken i demokratiska eller mindre demokratiska länder, har kunnat förutse människors agerande när man beslutat om olika åtgärder för att stävja smittspridningen. Kanske hade Putin och kompani tänkt om om de i förväg vetat följderna, när de på grund av ökande smittotal och dödstal beslutade om en arbetsfri vecka i november.

Tanken var förstås att medborgarna skulle stanna hemma och sluta beblanda sig med varandra. Istället valde tusentals ryssar att sätta sig i bilar, på bussar, tåg och flyg, för en extra semestervecka vid Svarta havskusten och andra soldränkta resmål utomlands. 

Oförutsägbarast av alla
är kanske ändå viruset. Att det skulle mutera igen visste vi. Ändå blev en hel värld tagen på sängen av omikron och dess explosionsartade smittspridning. Så vad händer härnäst? Ja, det vet vi förstås inte. Vi har fått vänja oss vid oförutsägbarheten och kan bara hoppas att nästa överraskning blir något positivt . Att det kommer hända mer i den här pandemin som vi inte hade förutsett är kanske det enda vi vågar säga säkert.

Sara Heyman, korrespondent för global hälsa
sara.heyman@sverigesradio.se