The Latin Kings - berättelsen om när förorten fick en röst

63 min
Det här är historien om gruppen som gick emot strömmen och började rappa på svenska, blev utsedda till representanter för hela den svenska förorten och la grunden för svensk hiphop som den låter idag.

17-årige Douglas León rör sig med bestämda steg över scenen. Han har en röd bandana på huvudet, ringar i öronen och en intensiv blick. Det är tidigt 90-tal och det är dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som fångar Douglas rapp. Men det är inte för att prata om sin musik som han är med i filmen.

Douglas, som har en pappa från Venezuela och en mamma från Sverige, är med för att berätta om hur det är att vara invandrare och leva i förorten.

– Fittja är också farlig nu, men jag trivs där, jag har bott där i 15 år, jag kommer alltid bo där.
– Vilka är det som bråkar?
– Turkar, greker, svenskar mot…Man håller ihop, latinamerikaner håller ihop, syrianer håller ihop, turkar håller ihop. Man blir som en familj, man hjälper varandra.

Sverige befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det politiska samtalet är mer polariserat än på länge. Lasermannen sprider skräck bland personer med utländsk bakgrund, nazister demonstrerar på gatorna och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati sitter i riksdagen.

Dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som sänds på SVT våren 1993, följer främst ett gäng unga skinheads. Intervjuer varvas med konsertscener med deras favoritband Ultima Thule, i publiken ser man killarna heila till musiken. Men då och då dyker Douglas och hans kompisar, bröderna Christian och Hugo Salazar Campos, upp i bild. 

– Jo men det har man varit med om att polisen kallar en jävla svartskalle, n***r och sånt. Jo det har man varit med om, säger Douglas in i kameran.

Det här är en av dom första gångerna som hiphoparna Douglas, Christian och Hugo får illustrera det nya Sverige och agera motvikt åt rasister. Men det kommer att bli långt ifrån den sista. 

Trion som så småningom ska göra succé som The Latin Kings kommer att uppmärksammas lika mycket som symboler för förorten, som för sina insatser som artister. Trots att dom själva bara vill hålla på med musik.

P3 Musikdokumentär om The Latin Kings är historien om en hiphopgrupp som bryter ny mark och lägger grunden för svensk hiphop som den låter idag.

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent var Lars Truedsson.
Slutmixen gjordes av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Rasist, javisst?, SVT:s Gomorron Sverige (1994) och Bullen (1993), Sveriges Radios Ekot (1993), 1995  års Grammisgala som sändes i SVT, Dogge Doggelitos youtubekanal och Elgigantens reklamfilmer från 2005 och 2007.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.34
  The Latin Kings - Blend dom
  Album: Mitt vvarter
  Bolag: Parlophone Sweden
 • 17.43
  The Latin Kings - Snubben
  Album: Välkommen Till Förorten
  Bolag: WM Sweden
 • 17.51
  Infinite Mass - Area Turns Red
  Album: The Infinite Patio
  Bolag: Roof Music GmbH
 • 17.53
  The Latin Kings - Snubben
  Album: Välkommen Till Förorten
  Bolag: WM Sweden
 • 18.03
  Tjuvjakt - Tårarna i halsen
  Album: Tårarna i halsen
  Bolag: Mångata Records
 • 18.08
  Transsonix - Last Train to Trans Central
  Album: No Ordinary Life
  Bolag: Carma
 • 18.36
  Ethan Ness - Intro (Along The Way)
  Album: Along The Way
  Bolag: Ethan Ness
 • 18.45
  Asle - Thank You (Oxen Butcher Extended Remix)
  Album: Thank You (Oxen Butcher Remix)
  Bolag: Disco:wax
 • 18.45
  DJ Jonathan - La Batidora
  Album: Concierto
  Bolag: DJ JONATHAN
 • 18.52
  The Latin Kings - Cashen Dom Tas (Singelversion)
  Album: Familia Royal
  Bolag: Redline Independent
 • 18.56
  Coldplay - My Universe
  Album: My Universe
  Bolag: WMG - PLG UK Frontline