Thiel och Strandberg – dolda kvinnor och kulturella spjutspetsar

54 min
Hör om Signe Maria Thiel och möt Kerstin Strandberg. Båda har påverkat svenskt kulturliv på avgörande vis, men förmodligen utan att du visste det.

Signe Maria Thiel var drivande bakom tillkomsten av en av Sveriges mest unika konstsamlingar, Thielska galleriet i Stockholm. Trots att hon var en central person i kulturlivet runt förra sekelskiftet blev hon ständigt förtalad och förminskad och få har hört talas om henne idag. Varför? Gunilla Grahn-Hinnfors, konstkritiker och författare, har skrivit boken "Sträckande sig uppåt mot ljuset" om Signe Maria Thiel och är gäst i P1 Kultur.

REPORTAGE: DEN UNDANGÖMDA FÖRFATTAREN AV UNDANGÖMDA BERÄTTELSER

Kerstin Strandberg är en av de pionjärer som varit med och banat väg för att kvinnor ska kunna ägna sig åt konstnärliga yrken på samma villkor som männen och en av våra spänstigare stilister. Hennes skrivkrampsskildring "Skriv Kerstin skriv" från 1978 är en feministisk klassiker. Tidigare i höstas fyllde hon 89 år och passade då på att ge ut en ny roman "Liten historia - stor kyss".  Anna Tullberg har varit hemma hos Kerstin Strandberg och pratat om skrivande då och nu.

OBS-ESSÄN: OM PASSIVITET

Författaren Zara Kjellner funderar över passivitet, något som inte är särskilt uppskattat i vår tid. Men den som håller sig stilla kan också vara lyhörd på ett annat sätt än den målinriktat handlingskraftige.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  Jussi Björling - Jag längtar dig
  Album: Aftonstämning
  Bolag: Ling Music Group
 • 13.25
  Michael Chapman, Ehud Banai - Plain Old Bob
  Album: EB=MC²
  Bolag: NaNa Disc
 • 13.47
  Råå - Allt vi passerar är på väg hem
  Album: Ljungens lag
  Bolag: Malmö Inre