Tidigare rådgivaren John Bolton kritiserar Trump – hör hela intervjun

18 min
I en exklusiv intervju med Ekot kritiserar John Bolton, tidigare nationell säkerhetsrådgivare till president Donald Trump, både beslutet att lämna Afghanistan och valet av tidpunkt. Här hör du intervjun i sin helhet, på engelska.

Den amerikanska kaotiska reträtten från Afghanistan har förfärat, förvånat och väckt frågor världen över om USA som supermakt. Den amerikanske presidenten Joe Biden, som fattade beslutet om när USA skulle lämna, har fått kraftig kritik, både på hemmaplan och av allierade.

Det sista amerikanska flygplanet som lyfte från Kabuls flygplats lämnade efter sig militär utrustning för 80 miljarder dollar, afghaner som lojalt arbetet för USA och amerikanska medborgare som inte hunnit ut.

Men det var den förra presidenten Donald Trump som förhandlade med talibanerna och som beslöt att USA ska lämna Afghanistan.

En som var med när beslutet togs i Vita huset var John Bolton, president Donalds Trumps nationella säkerhetsrådgivare. Han var mot ett tillbakadragande då, och mycket kritisk i dag.

Vår ekonomikommentator Kristian Åström träffade honom på årets Jaltakonferens i Kiev och fick en exklusiv intervju.