Tiger Woods – golfens skandalomsusade frälsare

70 min
Han är golfstjärnan som revolutionerade en hel sport, men som fick se sitt eftermäle vittra sönder av skador och skandaler.

Tiger Woods räknas som världens genom tiderna bästa golfspelare och beskrivs ha förändrat sporten. 

Som barn tränades han av sin pappa Earl, som med sin bakgrund som elitsoldat i den amerikanska militären, använde sig av oortodoxa sätt att förbereda Tiger för framtida mentala prövningar. 

Med ett psyke av stål, teknisk skicklighet och en överlägsen fysisk styrka blir Tiger runt millenieskiftet mer eller mindre oslagbar på golfplanen. 

Han är den första golfaren med afroamerikansk och asiatisk bakgrund att vinna tävling efter tävling och slå de flesta rekord som funnits inom sporten. 

Med sina framgångar lyckas Tiger både modernisera och popularisera sporten, men gör en karriärmässig tvärvändning efter en uppmärksammad otrohetsskandal. 

Efter år av skador och skandaler återvänder Tiger till toppen, men är nära att mista allt återigen i en bilolycka. 

I avsnittet hörs: Farrell Evans, sportjournalist och Martin Hardenberger, chefredaktör på Svenska Golfmagasinet

Programledare och avsnittsförfattare: Carl-Johan Ulvenäs

Reporter: Alice Dadgostar 

Producent: Patrik Stanelius 

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBS, ABC, AP, NBC, Trans world sports, Sveriges Radio, TMC, Golfing World, ESPN, The Masters, USGA, PGA Tour, OWN, World Golf Hall of Fame.

I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Training a Tiger" av Earl Woods och "Unprecedented" av Tiger Woods och Lorne Rubenstein.