Tortyren i Sundsvall och gängens utbredning i norr

37 min
När polisen tar ett vapen och kokain i beslag leder det till ödesdigra konsekvenser för "Omar" som förvarat prylarna. Han blir torterad med kniv och får en vecka på sig att fixa fram 250.000 kronor.

Insatsen sker i Sundsvall den 1 februari inom ramen för en annan förundersökning där polisen har hemliga tvångsmedel igång. Polisen får genom övervakning reda på att det kan finnas vapen i ett förråd.

Väl inne i förrådet hittar man vapen och kokain som man tar i beslag. Eftersom de vill göra flera gripanden sätter de upp kameraövervakning men hänger tillbaka låset.

När det uppdagas att sakerna har försvunnit riktas misstankarna mot "Omar" vars familj besitter förrådet och det är han som har hjälpt till med förvaring utan familjens vetskap. Ingen döms för tortyren, istället är det "Omar" som döms för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. 

I veckans P3 Krim berättar vi om tortyren i Sundsvall och om hur gängen från södra Sverige i allt större utsträckning börjar leta sig norrut för att bedriva kriminell verksamhet. 

*Omar heter egentligen någonting annat.  

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Medverkande:

Emil Lundberg, spaningsledare polisregion Nord

Lo Jonsson, åklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall

Lilly Malmsberg, ordförande i Unga Kris i Sundsvall

Producent: Viktor Papini

Reporter: Karin Isaksson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se 

Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15