Tove Jansson, del 1: Barnet Tove – äventyret, tryggheten och katastrofen

33 min
Det första avsnittet i YLE:s dokumentärserie om Tove Jansson – "Penseln, pennan och hjärtat" – handlar om Tove Janssons barndom.

Vi får bekanta oss med flera av de platser som formade Tove Jansson och utreder varför hon kom att älska stormar och "små katastrofer".

En pappa som traumatiserades i det blodiga inbördeskriget och vars fester kunde hålla den lilla flickan vaken nätterna igenom, en mamma som måste jobba nästan dygnet runt för att få familjens ekonomi att gå ihop och en vardag som var så knaper att man fick sälja pianot – ändå var Tove Janssons minnen av barndomen för det mesta ljusa och varma.

Tove Jansson läste ur "Muminpappans memoarer", ”Trollkarlens hatt” och ”Bildhuggarens dotter”. Dagboks- och brevcitaten är hämtade ur Boel Westins och Tuula Karjalainens biografier över Tove Jansson. Intervjuerna med Tove och Per Olov Jansson är hämtade ur YLE:s arkiv. Alla övriga intervjuer är gjorda av Kira Schroeder och Nanette Marie Forsström.

Serien är gjord av Outhouse Media för YLE. Producenter är Kira Schroeder och Nanette Marie Forsström. Berättare/uppläsare är Oskar Pöysti samt ibland även Ida Kronholm.