Träd och buskar som tål torrare klimat - och odling som läkning

24 min
Henrik visar SLU's arbete med att ta fram nya tåligare träd, Kristinas trädgård blev hennes räddning och Maj-Lis uppmanar till reklamation.

Fler extremt varma och torra somrar är ett scenario som vi kan vänta oss i framtiden och på SLU i Alnarp har växtförädlare planterat en mängd olika torktåliga träd och buskar från hela världen för att se om de kan passa i svenska trädgårdar och parker.
Odla med P1's expert Henrik Sjöman berättar om tre av trädens strategier för att klara torra klimat - silverlinden som vänder sina blad upp och ner då den silvriga undersidan reflekterar solen bättre, prärieeken vars blad är ludna på undersidan vilket minskar risk för överhettning och kinesträdets blad som har torkanpassade cellväggar.

Ibland kan trädgårdsarbete vara en räddning, en väg ur ett mörker. Så har det varit för Kristina Vroland Nordstrand i Storvik utanför Sandviken som drabbades av utmattningssyndrom 2018. Långsamt har trädgården vuxit i takt med att hon blir friskare.

- Jag jobbar efter principen långsamt leder också framåt, om jag klarar 10 minuter om dagen så blir det länge på en hel vecka.

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson, som varje vecka svarar på lyssnarfrågor, uppmanar en lyssnare som hört av sig att reklamera ett päronträd som visar sig ha gallkvalster.
Har du en fråga? Hör av dig på odla@sverigesradio.se

Programledare: Gustaf Klarin
Producent: Åsa Wistedt