TV-kändis i Zambia: Richard Myrenberg, Lusaka

Lusaka fredag.
Jag hade faktiskt blivit förvarnad, men sen gick allt mycket snabbare än vad jag hade trott och det kanske var det lika bra. Jag hann liksom inte bli nervös innan strålkastarna riktades mot oss, kameran rullade och nån skrek ”action!”. Dessförinnan hade sminkösen pudrat min svettiga panna och jag hunnit skriva ner min replik på en lapp: ”Yes – that’s very impressive!”
Bara nån timme tidigare hade jag varit ute i huvudstaden Lusaka och gjort intervjuer om det politiska läget i Zambia – som ser hoppfullt ut efter ett spännande val som ledde till att oppositionen vann. Men nu var jag i ett helt annat sammanhang. I en konferenslokal på ett flashigt hotell. Och vips hade jag gjort debut som skådespelare i ett tv-drama. Och kanske blir jag världskänd i Zambia. Men vi ska inte överdriva, det var bara en replik, jag var inte mycket mer än en statist.
Med i samma scen var två zambier som hade längre repliker och vi skulle föreställa representanter för ett internationellt boxningsförbund. Ja, jag ska förklara. TV-serien heter ”Makofi” och handlar om en ung tjej som vill uppfylla det som hennes far aldrig lyckades med – att bli professionell boxare. Ung kvinna som kämpar för att ta sig fram i en extremt mansdominerad värld.
Serien är populär, man är nu inne på andra säsongen och filmandet går i ett rasande tempo – över femtio avsnitt ska det bli denna gång. Och Makofi är bara en del av ett allt starkare och synligare fenomen – afrikanska berättelser på TV och film.
De första gångerna jag var i Afrika för länge sedan så var det indiska romantiska serier och gamla avsnitt av Miami Vice som erbjöds på TV. Det var underhållande, men för många afrikaner förblev det något främmande, det här handlade inte om dem. Mycket har hänt sedan dess. Och det är inte bara Nollywood – den nigerianska filmindustrin som pumpar ut filmer och tv i ett allt snabbare tempo.
Afrikanska tv-serier fungerar i Afrika, det genererar pengar och har slagit ut dussindramerna från Brasilien och Indien. Häromdagen såg jag en TV-serie på franska från Kamerun tex. Visst ibland går det lite väl fort, ibland yxigt skådespeleri och svajig ljussättning. Men hallå? Nån som kommer ihåg Rederiet? Och afrikanska berättelser börjar nu också hitta en bredare publik.
Filmtjänsten Netflix har visat Queen Sono – en James Bond-inspirerad serie från Sydafrika med mycket aktion, eller varför inte den osannolika framgången med filmen ”Cook off” från Zimbabwe som spelades in för nästan inga pengar alls, om kvinna som ställer upp i en matlagningstävling som också visas på Netflix.
Jag vet inte om den zambiska tv-serien ”Makofi” någonsin kommer nå dit. Men jag är gärna med och bidrar. Frågan är bara vad man ska säga om min lilla skådespelarprestation?
”Yes – very impressive?”