Ulf Nilsson (1948-2021) – stora tankar för små barn

54 min
Barnboksförfattaren Ulf Nilsson är död. Med sina omkring 140 böcker, som till exempel "Adjö, herr Muffin", "Lilla syster kanin" och "Alla döda små djur" blev han känd för att inte väja för stora eller svåra frågor.

Samtal med kulturredaktionens Viveca Bladh.

BOKMÄSSAN ÖPPNAR: TSITSI DANGAREMBGA – TILLBAKA ROTLÖSHETEN
Idag öppnar Bokmässan i Göteborg för 37:e gången. Ett av årets stora namn är den Zimbawiska författaren Tsitsi Dangarembga. Hon debuterade 1988 med romanen "Rotlös", en feministisk roman om den 13-åriga flickan Tambudzai i 1960-talets Rhodesia. Nu är hon aktuell på svenska med den Bookerprisnominerade "En kropp att sörja" – en bok där vi möter samma huvudperson, men nu 30 år äldre i 90-talets Zimbabwe. Vår reporter Lina Kalmteg ringde upp Tsitsi Dangarembga.

LIV STRÖMQUIST OM VÅR TIDS UPPTAGENHET AV SKÖNHET
Liv Strömquist är aktuell med ännu ett essäistiskt seriealbum om ett ämne vi inte visste att vi var intresserade av. Hennes nya bok "Inne i spegelsalen" handlar om vår tids upptagenhet av skönhet. Liv Strömquist är gäst i programmet.

RECENSION: MARILYNNE ROBINSSONS ALLRA BÄSTA BOK?  
Den amerikanska författaren Marilynne Robinson är ett av namnen som brukar nämnas i spekulationer kring Nobel. Nu är hon aktuell med romanen "Jack" – hennes allra bästa enligt vår kritiker Joakim Silverdal.

ESSÄ: DEN ROMANTISKA SJÄLVSVÄLTEN
En av romantikens viktigaste gestalter Lord Byron föredrog ett glas vatten. Linda Skugge synar vad det är som gör personer i offentligheten förr och idag så benägna att tygla sina kroppar genom självsvält.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.46
    Charlie Haden - The Old Rugged Cross
    Album: Come Sunday
    Bolag: Digital Distribution Latvia