Underskatta aldrig en K-popartists kraft: Peder Gustafsson, Bangkok

3:21 min
Utrikeskrönikan 14 september 2021

Thailändarnas självförtroende och självbild har det senaste året fått sig en rejäl törn. Inte konstigt. Först började tiotusentals ungdomar demonstrera mot regeringen. Premiärministern anklagas av demonstrerande skol- och universitetsstudenter för att ha fuskat till sig segern i valet 2019.

Inte nog med det. Ungdomarna har mage att klaga på kungahuset som nästan har gudomlig status i landet.

Sedan kom pandemin. En snabb stängning av gränserna har inte fungerat för att stoppa spridningen av covid-19 i landet som regeringen hoppades.

Istället har ekonomin och miljontals thailändare drabbats hårt som till stor del är beroende av turister som kommer till landet varje år. Regeringen har helt och hållet misslyckats med sin pandemipolitik, på alla plan tycker vissa.

Som om inte vore nog. Den äldre generationen, inklusive höga politiker, har länge klagat på att ungdomar inte tar till sig thailändska traditioner utan mest vänder blicken mot mobilkameran och lägger upp selfies som inte är Thai-nog.

Det har under en tid sett mörkt ut för det thailändska självförtroendet och självbilden. Men då kommer plötsligt ett ljus i mörkret.

Från oväntat håll kommer likt en räddande ängel K-popartisten Lalisa Manoban. Hon är thailändska och medlem i den otroligt populära koreanska tjejgruppen Blackpink. Hon har precis släppt en soloskiva.

Efter två dygn hade videon till första singeln setts över 100 miljoner gånger på nätet. I videon som på flera sätt visar Lalisas thailändska bakgrund bär hon bland annat den höga spetsiga gyllenehuvudbonaden som framför allt bärs av traditionella dansare. Till det bär hon en modern tappning av en traditionell folkdräkt.

Att Lalisa i en kort sekvens i videon bär traditionella kläder har fått stor uppmärksamhet i Thailand. Inte bara bland ungdomar som är hennes målgrupp utan också hos föräldrar, kulturpersonligheter och inte minst hos försäljare på marknader runt om i landet.
Nu har efterfrågan och försäljningen av traditionella kläder och tillbehör ökat enormt. En handlare berättar för Bangkok Post att sedan i fredags har man haft ett konstant flöde av kunder, framför allt ungdomar, som frågar efter huvudbonader och dräkter. Lagren börjar bli tomma och webbsidor har kraschat under efterfrågan på traditionella kläder.

Inte bara Lalisas fans verkar nöjda. Rojalister, politiker och kulturpersonligheter prisar nu Lalisa för att hon lyfter kulturarvet och visar upp det för hela världen. Det verkar redan som att den mörka självbilden av Thailand har sopats bort i ett enda danssteg.
Att video också innehåller en viss kritik mot hur den thailändska polisen slår ned demonstranter i landet, det pratar man inte så mycket om.
Lalisa Manoban säger att hon medvetet ville visa sin thailändska bakgrund och hoppas att hennes thailändska fans nu ska ta det thailändska till sig och vara stolta över sitt land.

Så underskatta aldrig en K-popartists kraft att ge ett land hopp.