Unga ledare i Tumba United skapar en trygg plats genom fotbollen

10 min
Tumba United började som ett kompisgäng som älskade att spela fotboll, men har nu blivit något betydligt större. Vännerna har blivit en del av IFK Tumba fotbolls sociala satsning och bedriver gratis aktiviteter för barn, som till exempel föreläsningar, läxhjälp och fotboll i ett utsatt område.

För ungefär fem år sen hade ett kompisgäng i Tumba utanför Stockholm sin samlingsplats på en fotbollsplan, där man träffades nästan varje kväll. Instagramkontot Tumba United startades.

Alla var välkomna; från spelare i 18-årsåldern som tränade med lag i Allsvenskan, till yngre killar i mellanstadiet som inte tränade någon organiserad fotboll alls.

Och nu är Tumba United någonting betydligt större. Det som började som ett kompisgäng som älskade att spela fotboll, har blivit en del av IFK Tumba fotboll och klubbens sociala projekt.

Tumba United bedriver nu gratis eftermiddagsaktiviteter för barn och unga och styr upp föreläsningar, läxhjälp och spelar fotboll i Storvreten, ett område i Tumba som polisen klassar som utsatt.

Ihab Kahssay, 19, var en av dom unga killarna som var med och spelade fotboll under elljusen för några år sen. Nu är han 19 år och spelar i IFK Tumbas Herrlag, men är också en av flera ledare i Tumba United.

"Alla ska inkluderas och ha rätten att spela fotboll, även fast du är sämre ekonomiska förutsättningar", säger Ihab Kahssay.