Uppdrag Scary seafood: laga nåt läckert av sjögurka, sjöstjärna, strandkrabba eller eremitkräfta

30 min
Sju kockar på workshop för att laga mat på sånt som inte brukar användas. Två timmar från start till färdig tallrik. Hur tänker de? Och hur blir det?

Sju kockar har samlats för en workshop i köket hos kollegan Sofia B Olssonrestaurang Vrå på Posthotellet i Göteborg. De ska laga mat på "okända kräftdjur och tagghudingar" som det står i inbjudan.

Småkrabbor (strandkrabba, maskeringskrabba, simkrabba), sjöstjärnor, sjöborrar, glasräkor, eremitkräftor. Sånt som dyker upp som bifångst när man fiskar annat, men som sällan används.

Snuttan Sundell från Göteborgs universitet står för faktan om råvarorna. Hon leder SWEMARC, Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, ett tvärvetenskapligt centrum som forskar på odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.

Bakom workshopen står forskningsprojektet Scary seafood. Med olika workshops vill de få kommersiella aktörer att testa outnyttjade marina resurser.

De sju kockarna är Ola Wallin, Emma Fyman Andreasson, Harry Wong, José Cerdá, Patrik Sewerin, Markus Junkala och Måns Backlund. Efter två timmar presenteras rätterna.

- Det här kan man servera på vilket finkrog som helst, säger Sofia B Olsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.12
  Danny Mulhern - Mulhern: Flow State Desnuda Waltz 2
  Danny Mulhern
  Flow State Desnuda Waltz 2
  Etikett: 1631 Recordings
 • 10.33
  I HEART HUCKABEES - Later Monday
  Album: I Heart Huckabees
  Bolag: Milan Records