Ur arkivet: Den stora ketchuprevolten! Spanarna från 2004 med Göran Everdahl, Sissela Kyle och Johan Hakelius

31 min
Spanarna bjuder på pärlor ur arkivet. I det här avsnittet från 2004 spanar Göran Everdahl, Sissela Kyle och Johan Hakelius om bland annat den stora ketchuprevolten. Göran Everdahl ser med fasa på hur detta för honom älskade livsmedel håller på att kapas av politiken - men i framtiden finns det hopp. Programledare är Ingvar Storm.

Spanarna – lyssna på en sommarpodd ur arkivet

Just nu har programmet Spanarna sommaruppehåll i FM-tablån. Men för att det inte ska kännas för tomt i appen på fredagar på "ordinarie spanartid" så passar vi på att bjuda på ett par utvalda guldkorn ur Spanarnas arkiv. Varje vecka publicerar vi minst ett nytt avsnitt från arkivet som hittills inte funnits tillgängligt att lyssna på.

Vi önskar god lyssning och mycket nöje!

Spanarna från 2004-10-22 med Göran Everdahl, Sissela Kyle och Johan Hakelius

I det här avsnittet som vi släpper i år som är från oktober 2004 hör vi Göran Everdahl, Sissela Kyle och Johan Hakelius. Programledare är Ingvar Storm.

Göran Everdahl: Den stora ketchuprevolten!

Kom nu ketchup så går vi in i framtiden. Ketchupen är under attack konstaterar Göran Everdahl som nu ser med fasa på hur ett så enkelt viktigt och basalt livsmedel som ketchup löper hög risk att kapas av politiken. Men det finns hopp som dock kräver handling. Vi måste alla ta vår ketchup under armen och gå in i framtiden.

Sissela Kyle: Nu gör vi om alla gamla misstag

Sissela Kyle tappar hakan över hur den stora glömskan breder ut sig som en smittohärd. Dagens unga menar hon till exempel är så glömska att de inte kommer ihåg meningen de precis uttalade. Tyvärr så breder minneslösheten ut sig på ett bredare plan. Vi är dömda att upprepa samma gamla historiska och framförallt dumma misstag om och om igen. Så varför inte bara bygga en mur tvärs om Europa igen och rösta på en farbror i mustasch med en gång?  

Johan Hakelius: Gubbar som överraskar 

Johan Hakelius är nyfiken på vad som gömmer sig bakom den skrovliga gubbytan hos maktens män. Han ser flera tecken på att det faktiskt därunder går att ana en dold känslighet som kommer fram på ålderns höst. Så i framtiden kommer vi då till exempel få se Robert Aschberg samla på glitterklistermärken och Bert Karlsson sittandes i BRIS telefonsluss. 

Spanarnas sommarpoddar – pärlor ur arkivet

I vår app och på vår hemsida på sverigesradio.se kan du lyssna på fler spaningar från vårt arkiv. Sök på "Spanarna".

Ingvar Storm har ju som vi berättat tidigare valt att lämna över taktpinnen som programledare från och med i höst när Spanarna i P1 är tillbaka med nya direktsända program.

Redaktör för Spanarnas sommarpoddar: Ronnie Ritterland

Låtlista över musiken som spelades i programmet:

Cruisin' Cool – Dave/Novick, Bill/Soskin, Mark/Sargent, Gray/Clark, Dave/Reynolds, Bill Peipman Michael/Harris

Kompositör: Bill Novick

Jazz Cool Underscores – Mark Soskin, Gray Sargent, Dave Clark, Bill Reynolds

Kompositör: Paul Lenart, Bill Novick

Skivbolag/Label: Sonoton

Album: Jazz Cool Underscores

Inspelningsland: USA

When You Look My Way – Dave/Novick, Bill/Soskin, Mark/Sargent, Gray/Clark, Dave/Reynolds, Bill Peipman Michael/Harris

Kompositör: Paul Novick, Bill Lenart