Ur arkivet: Framtiden tillhör förlorarna! Spanarna från 2003 med Jane Magnusson, Göran Everdahl och Johan Hakelius

35 min
Spanarna bjuder på pärlor ur arkivet. I det här avsnittet från 2003 hör vi Jane Magnusson, Göran Everdahl och Johan Hakelius spana om vilket som är framtidens utan tvekan hetaste drömjobb. Dessutom presenteras fler oroväckande tecken på att vi är på väg att bli analfabeter allihopa. Programledare är Ingvar Storm.

Spanarna – lyssna på en sommarpodd ur arkivet

Just nu har programmet Spanarna sommaruppehåll i FM-tablån. Men för att det inte ska kännas för tomt i appen på fredagar på "ordinarie spanartid" så passar vi på att bjuda på ett par utvalda guldkorn ur Spanarnas arkiv. Varje vecka på fredagar klockan tre så publicerar vi ett nytt avsnitt från arkivet som hittills inte funnits tillgängligt att lyssna på.

Vi önskar god lyssning och mycket nöje!

Spanarna från 2003-05-30 med Jane Magnusson, Göran Everdahl och Johan Hakelius

I det här avsnittet som vi släpper i år som är från slutet på maj 2003 hör vi Jane Magnusson, Göran Everdahl och Johan Hakelius. Programledare är Ingvar Storm.

Podden publiceras i vår app Sveriges Radio Play fredag 15:00 i vecka 32 - 2023.

Johan Hakelius: Framtiden tillhör förlorarna!

Tidigare har allt handlat om att vinna eller försvinna. Det är vinnaren som har glorifierats i alla möjliga sammanhang, precis som vi hör Abba sjunga “The winner takes it all”. Den här vinnartrenden har givetvis tidigare varit tydlig även i litteraturen där de storsäljande författarna ständigt hyllats och så inte minst har vi sett hur allt har handlat om att komma först i sportens värld. MEN! Nu är den trenden bruten menar Johan Hakelius. Framtiden tillhör förlorarna. De sista skola vara de första. De glömda skola bli de kända och slutligen så kommer de utslagna att resa sig igen i sin fulla prakt.

Jane Magnusson: Alla älskar en förläggare!

Bokbranschen går som tåget och inget yrke är så hett som förläggarjobbet. På Dramaten sätts det upp pjäser om förläggare, på vita duken görs det spelfilmer om förläggare och i storstadens kulturliv vimlar det av mingel där förläggarna står högst upp på inbjudningslistorna. Jane Magnusson är därför tvärsäker på att det är förläggarjobbet som är framtidens drömjobb.

Göran Everdahl: De fåkunniga blir fler!

Göran ser förödande tecken på att de fåkunniga blir allt fler och att analfabetismen riskerar att breda ut sig. Tre grupper är redan på frammarsch och i riskzonen:

  1. De biologiska analfabeterna. Förr kunde vi gå ut i en dunge och tyda naturens språk men nu har vi inte längre några grundredskap för detta.

  2. De klassiska analfabeterna. Det fuskas vilt med betygsättningen i skolan för elever redan i grundskolan vilket gör att alla yngre riskerar att bli allt sämre på att stava i framtiden.

  3. De äldre dataanalfabeterna. Våra äldre har allt svårare att hänga med när digitaliseringen sprider sig och det ställs krav på att kunna kommunicera via mejl, skicka sms och till och med hantera virusprogram på datorn.

Dessutom blir fler och fler samtidigt fackidioter där vi kan vårt eget ämne men inget annat. Analysen är att vi lever i antirenässansen. Göran Everdahl menar att det behövs krafttag för att motverka att de fåkunniga blir fler om inte analfabetismen ska breda ut sig på ännu fler fronter.

Spanarnas sommarpoddar - pärlor ur arkivet

I vår app och på vår hemsida på sverigesradio.se kan du lyssna på fler spaningar från vårt arkiv. Sök på "Spanarna".

Ingvar Storm har ju som vi berättat tidigare valt att lämna över taktpinnen som programledare från och med i höst när Spanarna i P1 är tillbaka med nya direktsända program.

Redaktör för Spanarnas sommarpoddar: Ronnie Ritterland