Ur arkivet: Klonerna anfaller! Spanarna från 2002 med Peter Englund, Gabriella Ahlström & Göran Everdahl

33 min
Spanarna bjuder på pärlor ur arkivet. I detta avsnitt från 2002 hör vi Peter Englund, Gabriella Ahlström och Göran Everdahl spana om bland annat att vi står inför något vi skulle kunna kalla för kopiornas tidsålder och passar vi oss inte så kommer alla dessa kloner snart att anfalla oss! Programledare är Ingvar Storm.

Spanarna – lyssna på en sommarpodd ur arkivet

Just nu har programmet Spanarna sommaruppehåll i FM-tablån. Men för att det inte ska kännas för tomt i appen på fredagar på "ordinarie spanartid" så passar vi på att bjuda på ett par utvalda guldkorn ur Spanarnas arkiv. Varje vecka på fredagar klockan tre så publicerar vi ett nytt avsnitt från arkivet som hittills inte funnits tillgängligt att lyssna på.

Vi önskar god lyssning och mycket nöje!

I det sjätte avsnittet som vi släpper i år som är från februari 2002 hör vi Peter Englund, Gabriella Ahlström och Göran Everdahl.  Programledare är Ingvar Storm.

Podden publiceras i appen Sveriges Radio Play vecka 31.

Spanarna från 2002-05-25 med Peter Englund, Gabriella Ahlström och Göran Everdahl

Peter Englund: Klonerna anfaller!  

Peter ser tydliga tecken på att vi står inför något vi skulle kunna kalla för kopiornas tidsålder. Vi lever alltså i en tid av fullsmockad av ständiga kopior – vilket märks på att klädmodet upprepas, bilmodellernas utseende kopieras, till och med musiken vi hör och låtarna vi som spelas i bilradion refererar till olika föregångare. Därför tror Peter att i framtiden så kommer halveringstiden för nya kopior bara att bli kortare och kortare – vilket kommer resultera i att det nya som man tar av det gamla kommer att få konsekvensen i kortare och kortare livslängd. 

Peter Englund som vid tillfället för denna spaning också hedras med en fanfar för att han valts in i Svenska Akademien.  

Gabriella Ahlström: Backlash för konsumtionsindustrin för kvinnor

Gabriella förfasas över hur många olika och oberoende av varandra varumärkeskampanjer med produkter som riktar sig direkt till kvinnor verkar ha gått i samma fälla. Istället för att tilltala den konsumentgruppen de vill locka till sig lyckas de uppnå motsatt effekt. Kvinnor som är tänkta att lockas av att köpa till exempel grillar med rosa spetsvolanger, röda mobiltelefoner med kaloriräknare och mensklockor kommer göra precis tvärtom och välja produkter utifrån det de själva vill vara och inte det företagen bakom produkterna tror och vill att de ska vara.  

Göran Everdahl: Låt hunden vara hund - Lassie kom hem! 

Under större delen av mänsklighetens historia så har hunden varit ett nyttodjur, sen kom de symboliska 1900-talshundarna som Lassie och Båtsman samt militärhundarna som visades upp som statusdjur. Men nu ser Göran tydliga tecken på att hunden håller på att förvandlas till något nytt - nämligen en designad statusmarkör för människan - där hunden blir mer som den nya stadsjeepen. Om vi inte passar oss så kommer det här i slutändan gå ut över våra vovvar. Göran uppmanar därför till motaktion för att rädda vår bästa vän hunden från att utsättas för experimenterande avel i syfte att spegla oss människor. Låt hunden vara hund - Lassie kom hem! 

Spanarnas sommarpoddar - pärlor ur arkivet

I vår app och på vår hemsida på sverigesradio.se kan du lyssna på fler spaningar från vårt arkiv. Sök på "Spanarna".

Ingvar Storm har ju som vi berättat tidigare valt att lämna över taktpinnen som programledare från och med i höst när Spanarna i P1 är tillbaka med nya direktsända program.

Redaktör för Spanarnas sommarpoddar: Ronnie Ritterland

Musiken som spelas i programmet:

Side By Side – Moe (Sv)

Kompositör: Moe (Sv), Jonas Saeed

Inspelningsår: 2002

Skivbolag/Label: Rca

Album: Side By Side

Textförfattare: Pia Sjöberg

Inspelningsland: Sverige

You've Lost That Lovin' Feelin' – The Righteous Brothers

Kompositör: Barry Mann, Phil Spector, Cynthia Weil

Inspelningsår: 1965

Skivbolag/Label: Columbia

Album: Ljuva 60-Tal (2)

Textförfattare: Barry Mann, Phil Spector, Cynthia Weil

Inspelningsland: USA

Vip – Blao, Jaqee

Kompositör: Kiboy, Malii, J Nakiri

Inspelningsår: 2002

Skivbolag/Label: Blao

Album: The Album

Textförfattare: Kiboy, Malii, J Nakiri