USA:s olustiga coronaenfald: Juri von Bonsdorff, Washington

3:42 min
Utrikeskrönika 10 augusti 2021.

Washington, tisdag.

För att vara ett på så många sätt så briljant land är USA ibland häpnadsväckande enfaldigt.
Ja, jag vet att det är ett starkt uttalande men när landet nu igen håller på att gå ner sig i det covid-19 träsk man just klättrat upp ur kan jag inte annat än tänka just så.

Låt mig förklara vad jag menar.

Jag tränar som bäst för ett Ironman race som går av stapeln i Mexiko i november. Det är en ganska utmanande uthållighetsprestation och det gäller att lära sig en del om närings- och vätskeintag inför tävlingen. Därför lyssnar jag nu på en hel del poddar som ska ge mig information och goda råd.

Ett av råden jag hörde nyligen kom från en brittisk tränare som i sin podd uppmanade alla att stanna upp och minnas att helt enkelt njuta av lyckan att delta i ett race. Bara njuta av dagen och hela evenemanget och av det faktum att man överhuvudtaget, mitt i denna pandemiera, haft möjlighet att åka till tävlingsorten för att delta. Det finns så många länder där människorna inte är lika lyckligt lottade, konstaterade han.

Jag märkte att hans ord berörde mig. Här har jag en möjlighet att fullt vaccinerad sedan flera månader tillbaka flyga ner till Mexiko för att delta i något som, även om det är betydelsefullt för mig, verkligen inte är livsviktigt.

Jag kan göra det för att den rika världen, med USA i spetsen, har kunnat hamstra massvis med vaccin för att skydda sin egen befolkning. I Afrika till exempel har endast två procent av befolkningen fått minst en dos. Ganska snabbt efter att jag lyssnat på podden började jag tänka på det som sker i USA just nu.

Efter att ha haft viruset i ett strupgrepp har smittspridningen igen skjutit i höjden och en ny våg håller på att skölja över landet. Sjukhusen i somliga delstater är överfulla och alltfler unga och barn blir intagna.

Orsaken till den oroande trenden är förstås deltavarianten, men det hade inte behövt bli så här om fler mänskor hade valt att vaccinera sig.

I ett land som haft råd att skicka 110 miljoner vaccindoser till andra länder har fortfarande endast 50 procent av befolkningen vaccinerats. Över 90 miljoner mänskor har med andra ord hittills valt att inte vaccinera sig. Orsakerna varierar självfallet men det största problemet är politiskt och ideologiskt.

Det samma gäller munskydden som gjort comeback både i vår vardag här i USA och som en brännhet tvistefråga på den politiska arenan.

Floridaguvernören Ron DeSantis och president Joe Biden har under de senaste dagarna sysslat med en nedrig pajkastning kring frågan om huruvida skoleleverna bör eller inte bör bära munskydd nu när skolorna startar runt omkring i landet. Och i vissa skoldistrikt har skolnämnders offentliga möten spårat ur till hotfulla tillställningar mellan munskyddsivrare och munskyddsmotståndare.

Att förhålla sig skeptiskt till ett nytt vaccin är inte fel. Att engagera sig en debatt om nyttan med munskydd är också okej. Men för det mesta är det inte det det handlar om i USA.

Ideologiska skygglappar som gör folk blinda för det allmänna bästa och en politisk splittring där konfrontation är viktigare än den vetenskapliga expertisen, har förstört USA:s förmåga att samarbeta i en nationell krissituation.

Istället för att käbblas och trilskas och äventyra allas säkerhet önskar jag att fler kunde höra den brittiska coachens uppmaning om att ta sig en ordentlig funderare och värdesätta den möjlighet att trygga sin egen hälsa varje amerikan har skänkts. Att inte göra det känns som ett hån mot de miljoner av mänskor som inte fått samma chans.