Vad är ett rättfärdigt krig?

45 min
Den 24 februari 2022 gick Ryssland in i Ukraina och kriget var ett faktum. Kriget hade föregåtts av cyberattacker och desinformation. Ställer vår moderna tids krigsföring nya etiska frågor?

Säkerhetsläget i Europa har inte varit så här spänt sedan andra världskriget och krigs- och försvarsfrågor står högst upp på agendan. Bilder från krigets Ukraina visar på krigets brutala konsekvenser. Idag ser vapnen också annorlunda ut: Drönare kan styras som i dataspel, det pågår desinformation och hackerattacker och det talas om hybridkrig.
Det här programmet spelades in veckan före Rysslands invasion av Ukraina och där ställde vi frågor som:
Vad är krig idag? Och när är det krig? Behövs det nya definitioner? Ställs nya etiska frågor, ihop med den eviga: Hur kan det ens vara rätt att döda i krig när det är fel att mörda i fred? Och hur kan man se på pacifismen  - en skadlig dagdröm eller nödvändig motkraft?

Medverkande i programmet är: Peter Haldén, docent i statsvetenskap och lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, Johanna Ohlsson, doktor i etik vid Uppsala universitet och Marika Ericson, chef för centrum för operativ juridik och folkrätt vid Försvarshögskolan.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl

Musik som spelats i avsnittet

  • 17.00
    Bo Kaspers Orkester - Ett & noll (Singelversion)
    Album: Samling
    Bolag: SME - RCA Records Label