Priset på dricksvatten: Jan Andersson, Istanbul

3:16 min
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.

Istanbul, onsdag,

Att det är varmt, torrt, torra, bruna växter där bladen vissnat i hettan bland ökenlandskap eller landområden där vattendroppar varit sällsynt här i Mellanöstern är förstås inte särskilt förvånande.
Jag har också genom åren rapporterat om vattenbrist och konflikter som slutat med vapen i kampen om just det dyrbara, de där väte-joner och syre-joner sätts samman till H2O –vattenmolekyler. Det som vi i dagligt tal kallar för vatten.

Här anses vatten vara en bristvara.

I delar av Europa, har kraftiga regn och oväder till stora översvämningar där hus, vägar, bilar har spolats med vattenmassorna. Dödstalen i drabbade länder fortsätter att stiga.

Annars är det många världsledare som tittar med lystna blickar åt vattentillgången hos oss i norr. Vad gäller Finland och Sverige tillsammans, så har de båda länderna 65 procent av EU:s totala sötvattenresurs, det som man använder för att göra dricksvatten.

Vi har gott om vatten i Sverige och använder bara ungefär en procent av allt sötvatten som är tillgängligt för oss att duscha, tvätta kläder i, dricka eller inom industrin.

På en del platser är det dock torka och på sina håll i Sverige uppmanas kommuninvånare att spara på vatten, har jag läst.

Här i Turkiet och även i Israel har jag sett flera lappar och skyltar med uppfordrande texter om att spara på vatten.

I det torra landet Israel där vatten av många anses vara en bristvara, kostar tusen liter färskvatten, alltså en kubikmeter dricksvatten, motsvarande drygt 20 svenska kronor.

Sedan finns det ju de, som till exempel jag, betalar motsvarande 79 svenska kronor för en liter dricksvatten på flaska efter en löptur i kvällsvärmen längs Tel Avivs strand. Visst det var importerat källvatten och säljstället låg mitt på stranden, men 79 spänn var kanske lite saftigt, Å andra sidan var jag extremt törstig.

Till och med hotellreceptionisten tyckte att det var ett pinsamt högt pris för det importerade källvattnet från västra Europa.

Men 20 kronor för 1.000 liter vatten i det torra vattenbristlandet Israel, det är faktiskt billigare och lägre än vad vi i Sverige i genomsnitt betalar för färskvatten, eller dricksvatten, enligt branschorganisationen Svenskt vatten som jag har pratat med.

I Sverige med en sammantaget god tillgång på färskvatten, tillsammans med Finland bäst tillgång på vatten inom hela EU, så är alltså genomsnittspriset för dricksvatten högre i Sverige än vad det är i Israel.

Enligt branschorganisationen är det dock stora skillnader i färskvattenpriserna i Sverige, - från tio kronor i Solna till 50 spänn för de som bor inom Tjörns kommun för tusen liter.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sverigesradio.se