Vad avgör om en kvinna är nöjd eller inte med sin förlossning?

42 min
Under hösten har krisen i förlossningsvården fått stor uppmärksamhet. Vad krävs för att förlossningen ska bli en positiv upplevelse? Vad är viktigast? Och vilken roll spelar själva förlossningsrummet?

Enligt statistik från Socialstyrelsen råder det brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner. Många barnmorskor har vittnat om att de har hand om för många patienter på en gång och att det påverkar möjligheten att ge födande kvinnor tillräcklig uppmärksamhet och omvårdnad. Vad krävs för att en förlossning ska bli bra och hur vill de födande kvinnorna ha det? Vi gästas av Ingegerd Hildingsson, barnmorska i reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet. Hur mycket påverkar miljön i förlossningsrummet? Hur ser det ut? Det frågar vi Christina Nilsson, docent i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås.

I slutet på veckan är det Jesus födelsedag. Vad säger Bibeln egentligen om hur det gick till när Maria födde honom? Och vilken roll spelar själva födelsen i kristendomen? Johanna Larsdal gästar. Hon är präst och doktorand i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Idag klockan 16:58 inträffar vintersolståndet. Trots att tidpunkten markerar början på ljusets återkomst är det ovanligt med uppsluppna firanden likt dem i samband med sommarsolståndet. Vi pratar med Anna-Karin Aira, kultursekreterare i Jokkmokks kommun som valt att ordna både ljusfest och korvgrillning för att fira att vandringen mot ljusare dagar nu tar sin början.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Daniel Alling

Producent: Ulrika Lindqvist


Musik som spelats i avsnittet

 • 15.31
  Georg Friedrich Händel - Messiah: Nr 11, "For Unto Us A Child Is Born"
  Charles Mackerras, Ambrosian Singers (London), English Chamber Orchestra (London)
  Messiah
  Textförfattare: Charles Jennens
  Etikett: Emi
 • 15.31
  Charles Mackerras & Ambrosian Singers (London) & English Chamber Orchestra (London) - EPSTEIN 21 december Messiah: Nr 11, "For Unto Us A Child Is Born"
  Album: Messiah Utgiven: 1994
  Kompositör: Charles Jennens & Georg Friedrich Händel
 • 15.57
  Fattaru/Henok - Mina Hundar
  Album: Fatta Eld
  Bolag: Parlophone Sweden