Vad händer om vi slutar konsumera?

48 min
För att rädda klimatet måste vi konsumera mindre, det menar vissa. Men vad händer med välfärden om skatteinkomsterna sinar? Padel är sporten nr ett i Sverige just nu, men vad händer när den blir en del av riksidrottsförbundet?

För att rädda klimatet måste vi konsumera mindre, det menar vissa. Men mindre konsumtion kan leda till lägre skatteinkomster för samhället. Behöver vi konsumtionen för att kunna ta hand om våra äldre och finanisera våra skolor? Detta pratar vi om med Klas Eklund, nationalekonom och författare och Eva Alfredsson, forskare på KTH i Stockholm. 

Sedan pratar vi sporten som tagit över Sverige de senaste åren. Nu ska padeln in i finrummet när den upptas som officiell sport i riksidrottsförbundet. Men är det bara positivt? Vi har med oss Johnny Wijk, professor i historia vid Stockholms Universitet som forskat om idrotters historia. 

Dessutom är vi förfärade över nyheterna som nådde oss i helgen om att det är risk för ansjovisbrist till julen. Men stämmer detta? Vi har ringt runt bland skarpsillsfiskare på västkusten och undersökt frågan. 

Programledare: Daniel Alling

Bisittare: Louise Epstein

Programledare: Amanda Rydman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.35
  Pidde P - Padelmi
  Album: Padelmi
  Bolag: Roxy Recordings
 • 15.55
  ABBA - Keep An Eye On Dan
  Album: Voyage
  Bolag: UMG - Polar Music International AB
 • 15.56
  Moss Harman - The Seeking Cat
  Album: Out the Window
  Bolag: Epidemic Sound