Vad som krävs för en bra semla. Och den italienska semlan.

30 min
Så ska en bra semla vara. Grädden, mandelmassan, bullen. Semlans betydelse för bagerierna. Och om maritozzo, den italienska semlan.

- En bra semla är nåt av det bästa som finns, säger Linn Utbult, bakbloggare, receptmakare, matstylist och vinnare av Hela Sverige bakar 2018.

Hon älskar semlor. Och har bestämda uppfattningar om hur en samla ska vara.

- Grädden blir bäst om den är handvispad. Och inget socker i. Gör mandelmassan på rostad mandel. Och bullen ska vara luftig och full med kardemumma.

Det romerska bakverket maritozzo ser ut som tv-spelsfiguren packman, där munnen fyllts med vispad grädde. Precis som semlan har den tidigare varit kopplat till fastan. Numera äts de året runt.

- Maritozzon lär har funnits ända sedan antiken, säger Kristina Kappelin, under flera decennier journalist med Rom som bas, och sedan några år intendent på Villa San Michele på Capri.

- I Rom ska det enligt traditionen vara pinjenötter, honung och russin i degen.

Maritozzi görs också med suckat eller färskt citrusskal i degen. Den svenska semlan gjordes tidigare med suckat och russin i degen.

- Semlan är bageribranschens livboj, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Bara på fettisdagen säljs den 6 miljoner semlor.

Linn Utbults tips på världens enklaste och snabbaste semla:

Stek toastbröd med smör, socker och kardemumma, riv över mandelmassa och klicka på lättvispad grädde.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Holy Hive/Holy Hive - Oh I Miss Her So (Instrumental)
    Album: Harping EP (Instrumentals)
    Bolag: Big Crown Records