Våldsprofetian – Daniels väg ut ur ett mc-gäng

40 min
Daniel satt inne för grov misshandel när han bestämde sig för att lämna sitt gäng. För P3 Krim berättar han om livet som kriminell med flera fängelsedomar – och vad som fick honom att förändras.

– Det är ett långdraget självmord som man håller på med, säger Daniel i dag om det gamla livet.

Han hade missbrukande föräldrar och det gick tidigt snett för både Daniel och hans äldre bror. När Daniel för några år sedan dömdes till fängelse för en grov misshandel – han slog och knivhögg en man som fick allvarliga skador – fick dock livet en vändning.

Inne på anstalt fick han kontakt med en person från avhopparverksamheten Passus som gav ett starkt intryck, och som fick Daniel att lova att ge ett år av sitt liv åt att försöka lämna kriminaliteten. I dag är han själv coach och jobbar med att försöka få andra kriminella att välja ett annat liv.

Han beskriver sitt tidigare kriminella liv som en stadig upptrappning, där han till slut går med i ett mc-gäng och våldet eskalerar. Det blir som en tävling mot andra kriminella med höjda insatser.

– Säg att du hugger någon eller skjuter någon. Nästa gång du hamnar i en konflikt så kan du inte bara åka dit och örfila personen.

Våldet blir allt allvarligare och även om Daniel var känslokall utåt mot omgivningen och brottsoffer byggdes ångesten inne i honom på.

– Allt lagras på inombords tills det blir som som en tryckkokare som du inte vet vart du ska göra av någonstans.

Oavsett om man lämnar ett mc-gäng eller ett nätverk som bygger på geografisk tillhörighet till exempelvis en förort till en storstad handlar det framför allt om att förändra ett kriminellt tankemönster. Och att myndigheter lyckas fånga upp personer som är motiverade, snabbt.

– Motivationsfönstret är väldigt kort ofta, det handlar ibland om 24 timmar, säger Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset.

– Det går inte att tro att man tre månader senare kan svara "nu skulle vi kunna hjälpa dig".

Länkar: 

Avhoppare.se

Passus

Catena

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

 
Medverkande:

Daniel*, avhoppare & coach

Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset

Susanne Gosenius, brottsoffer- och personsäkerhetssektionen i polisregion Syd


Producent: Viktor Papini

Reporter: Lova Nyqvist Sköld

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15

* Daniel är ett fingerat namn.